Fantastische publicaties in Nederland

Dit lijstje bevat een overzicht van actieve, Nederlandse tijdschriften en bundels die regelmatig verhalen in het fantastisch genre publiceren. Dat houdt in dat terugkerende bundels (Fantastisch Strijdtoneel, Ganymedes) een plekje op deze lijst krijgen, maar eenmalige bundels dus niet (bijv. de recente bundels van Letterrijn)


Tijdschriften op papier

Wonderwaan

Puur verhalentijdschrift, verschijnt 4x per jaar naast Holland-SF. Redactie door Jaap Boekestein, Marcel Orie en Roelof Goudriaan.

SF-Terra

Perry Rhodan vereniging die af en toe ingezonden verhalen publiceert, naast (Perry Rhodan) SF gerelateerde artikelen.

Portulaan

Literair, driemaandelijks tijdschrift dat ook magisch realisme en 'rare' verhalen publiceert.

Fantastische Vertellingen

Semi-regelmatig SF/F/H tijdschrift uitgegeven door Stichting Fantastische Vertellingen die ook de traditie van de Ganymedes bundels heeft voortgezet in 2013

Azra Magazine

Literair magazine, 6x per jaar, plaatst ook verhalen die tegen de fantastiek aanleunen.

The Flying Dutch

Verschijnt 4x per jaar, is het officiele medium van de Star Trek fanclub The Flying Dutch. Publiceert met name de winnaars van de Trek Sagae verhalenwedstrijd.

Vlaamse Filmpjes

Jaarlijkse wedstrijd van uitgeverij Averbode. De winnaar en geselecteerde auteurs kunnen hun verhalen laten publiceren. De Vlaamse Filmpjes zijn kleine, korte boekjes, speciaal voor de schoolgaande jeugd. Veel van de boekjes bevatten fantastische verhalen.


Bundels op papier

Fantastische Strijdtoneel

Tweejaarlijkse bundel uitgegeven ter gelegenheid van de Fantasy Strijd Brugge (FSB) verhalenwedstrijd. De twintig tot dertig hoogst geƫindigde verhalen krijgen een plaatsje in deze bundel. De deadline door de FSB2014 was op 22 juni. De eerstvolgende FSB wordt -indien gehouden- in 2016 georganiseerd. De bundel wordt uitgegeven door Books of Fantasy (Alex de Jong)

Ganymedes

In de jaren '70 en '80 van vorige eeuw verschenen 11 Ganymedes bundels met de beste SF van de Lage Landen. Uitgever Bruna stopte eind jaren '80 met de reeks vanwege tegenvallende opbrengsten. Uitgeverij DiRam nam het stokje over en produceerde nummer 11. Toen werd het stil, tot 2013, toen vanwege het overlijden in 2012 van de voormalig redacteur, Vincent van der Linden, Remco Meisner en Paul van Leeuwenkamp besloten Ganymedes nieuw leven in te blazen, te beginnen met nummer 13. De deadline voor Ganymedes 14 was juni 2014, de verwachting is dat de deadline voor de volgende editie juni 2015 zal zijn. 


Electronisch

Vamp en Held

Puur electronisch magazine dat via een AppStore of PlayStore applicatie (maar ook als PDF) te verkrijgen is. Gratis proefnummers van Vamp en van Held zijn via de applicatie te downloaden. Update: eind februari 2015 meldde het blad via een email aan abonnees dat het voorlopig niet meer uit zal komen.

Fantasywereld korte SF/F/H verhalen sectie

Een recente ontwikkeling (medio 2014) is de online publicatie van korte verhalen door Nederlandse schrijvers op de site van Fantasywereld.nl, een site die toch bijna tienduizend unieke bezoekers per maand trekt.

De Nachtvlinders

De Nachtvlinders is een online horrormagazine over films, games, boeken en evenementen. Ze publiceren korte horrorverhalen van tussen de 800 en 2.000 woorden.(Noot: email met de vraag of ze dit nu nog steeds doen is nooit beantwoord. Mede gezien het niet updaten van de pagina met verhalen, ga ik er van uit dat ze geen verhalen meer gaan plaatsen.)

Joomla templates by a4joomla