Fantastisch Strijdtoneel III

Disclaimer: ik ben de schrijver van een van de gepubliceerde verhalen, ‘De Verzamelaar’

Spoiler Alert: ik vertel iets over de verschillende verhalen.

Ik kan me bij de uitspraak van Alex de Jong aansluiten: ‘smaken verschillen…’
En ik vermoed dat mijn persoonlijke top twintig in deze wedstrijd meer lijkt op zijn top twintig lijst dan die van de andere juryleden.

 

Kleine Theo – ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ik dit verhaal of iets met een soortgelijk thema al eerder ergens heb gelezen. Technisch goed, maar niet heel creatief of fantasierijk.

Dan het licht – Vond ik een mooi verhaal met een aantal herkenbare thema’s, goed uitgewerkt, tegelijk heel klein en heel groot. Randje fantasy overigens (voorzover daar een definitie van te geven is), maar wel degelijk een fantastisch element. Voor mij storend waren de natuurkundige elementen. Als je die gebruikt, doe dan je research.(de referentie naar Back to the Future was dan wel weer grappig…)

Perfectie – Technisch goed verteld, maar op mij komt het over alsof de auteur de psyche van een kunstenaar niet snapt. Zoals hier beschreven zal een echte kunstenaar (ik spreek uit ervaring) nooit een helpende hand accepteren.

Twa Corbies – Goed verteld fantasyverhaal. De setting had van mij nog iets scherper en rauwer gemogen. Glazen mede en een glazen raam in een middeleeuwse setting stoorde wel, maar de auteur gaf nu eenmaal geen specifieke periode of streek aan, dus het zou kunnen.

De Opkuis Achteraf – Dit is een lekker bizar fantasyverhaal met een vette knipoog naar de welbekende sprookjes.

Marmerhart – Bijzonder mooie beelden, goed vertelde sfeer en een lief verhaal dat hint naar diepere, donkerder, mysterieuze achtergronden. Deed een beetje aan als inleiding voor iets groters, maar het bleef helaas bij een vignet.

De geestenkwellers – Verhaal met een voorspelbare twist, niet teveel diepgang, aardig taalgebruik en wat sprekende beelden. Goed, maar niet mijn persoonlijke top 20.

Nachtvlucht – Een fantasyverhaal geinspireerd door Romeins/Griekse mythologie. Sprak mij niet zo heel erg aan.

Vliegende Hollanders – Lichtelijk waanzinnig verhaal over de ‘Vliegende Hollander’, compleet met platte Aarde, Hy Brasil en vreemde volken en hun gebruiken en geschreven in een prettig leesbare, vrij barokke stijl. Wat mij betreft bijzonder geslaagd.

Vlammende Verf – Raar verhaal over een kunstenaar die in een soort wakende droom leeft. Of niet. Of toch wel. De uitleg door de auteur verduidelijkte het gelukkig en verklaarde een en ander, wat ik dan wel weer jammer vind. Liever had ik dat in het verhaal gelezen, maar ik kan me voorstellen dat dat niet meer in die 1500 woorden paste. Toch een verhaal dat me bijbleef.

De Droombaan – Gimmickverhaal over een man die dromen als baan heeft, hoewel hij dat zelf 12 jaar lang niet in de gaten heeft. Wel zo goed uitgewerkt dat je dat echt pas op het einde doorhebt. Als verhaal vond ik het wat magertjes en de setting was natuurlijk vrij beperkt, maar de auteur wist de hints zodanig te doseren dat ik toch geinteresseerd bleef.

Arterion 4 – Het einde vind ik bijzonder zwak. Het verhaal geeft alle mogelijkheid de psyche van de hoofdpersoon te onderzoeken en zijn mening en overtuiging te beschrijven en daar een eventuele ontwikkeling in te tonen. Misschien interessant met een ander einde en wat verder uitgewerkt ipvdie beperkende 1500 woorden waardoor het einde afgeraffeld overkomt. Wel opvallend een SF verhaal in een fantasy verhalenwedstrijd.

Moederliefde – Met recht een fantastisch verhaal. Mooi verteld met een magische -of manische- ondertoon. Aanrader, erg leuk om te lezen.

Lord Tewkesbury’s Soiree Dansant – Mooi geschreven verhaal, ingehouden stijl en een interessante wereld net naast onze werkelijkheid.

Tussen Zegen en Vloek – Een bizarre vertelling over een leerling die van zijn meester leert dat de wereld toch heel anders is dan hij dacht. Maar die wetenschap heeft een verschrikkelijke prijs. Bijzonder goed verteld, mooi verhaal.

Zwerver – Dit vond ik een van de mindere verhalen. Hoewel technisch goed verteld vond ik het hele concept wat mager.

Dromen van Valerys – Indrukwekkend tijdreisverhaal. Mooi verteld en doorspekt met emotionele momenten.

Iemand van de makelaar – Vond ik niet heel origineel, maar het verhaal is vakkundig verteld en heeft een mooi einde dat mij wel beviel.

De magie van het grote geld – Hoog Harry Potter gehalte in een verhaal dat op het eind uiteindelijk ongeveer nergens heengaat. Wel leuke karakters en gebeurtenissen overigens.

De sleutel van Ka’Rak – Kende ik al, want ik werk soms samen met de auteur. Vond ik zelf een bijzonder geslaagd verhaal, vrij donker, maar toch met een guitige knipoog op het eind. Alex de Jong vond het een 2de plek waard en die waardering ben ik met hem eens.

De Hellehonden van Bor-Ankyr – Een echte fantasy-vertelling met een hoog roleplay gehalte, tenminste, zo komt het op mij over. Gelukkig worden de slechterikken gestraft op het einde.

De Verzamelaar – Deze laat ik aan de lezers over. Ik wil er hooguit over kwijt dat het een verhaal is geschreven in de wereld van Cranborn, mijn fantasy reeks.

Balora met het grote hoofd – Heel bizarre vertelling. Maar wel een die je aan het denken zet. Lees zelf maar.

De konkelaar des konings – Vermakelijk verhaal met veel humor verteld.

Vrijmarkt – Interessante kijk op het daten van de toekomst. Het lijkt de ideale methode om aan een partner te komen. Maar herinner jij je nog waarom je voor je partner gekozen hebt? Vlot verteld verhaal met interessante elementen. Vond ik een van de betere verhalen in de bundel.

Het grijs van de schemering – Verhaal met een interessante twist op het eind. Qua thematiek en uitwerking vergelijkbaar met De Geestenkweller.

Djebel Ghul – Door Alex de Jong als eerste plek aangemerkt en voor mij ook een echte top tien inzending. Goed verteld verhaal met een lekkere, donkere twist.

Conclusie: een aantal bijzonder goede en vermakelijke verhalen. De winnaar is -en dit is mijn persoonlijke mening- toch een van de minder geslaagde verhalen in het geheel. Kwestie van smaak, duidelijk, maar ook een teken dat deze bundel voor elk wat wils bevat. Vijf sterren omdat ik het algehele niveau hoog vind.