Fantastisch Strijdtoneel IV

Natuurlijk geen commentaar op mijn eigen verhaal, dat mag iedereen zelf invullen.

Daarnaast ontkom ik niet aan wat spoilers over de verschillende verhalen, wees gewaarschuwd.

Mijn algemene indruk van de verhalen is goed te noemen. Qua punten was er al weinig verschil tussen de diverse stukjes en ik denk dat met name smaak een hele grote rol heeft gespeeld in de uiteindelijke waardering. In sommige gevallen niet mijn smaak, maar dat hoort er bij. Ik heb het idee dat het YA gehalte van de bundel vrij hoog is. De bundel van de vorige editie was daardoor iets meer mijn smaak, dus vier sterren voor deze.

Ik las ergens dat Alex de Jong de hele top zestig publiceerbaar vond en met wat ik tot nu toe gelezen heb van de bundel en verhalen die de bundel niet hebben gehaald, denk ik dat hij daar wel eens gelijk in kan hebben.

Het dorp aan de rand van de afgrond
Goed geschreven, maar de schrijver raakte me kwijt op de eerste bladzij. Er is fantasy, waarin je accepteert dat de wereld anders is, waarin mensen anders zijn dan je gewend bent, en er is ongeloofwaardig. Voor mij is dit eigenlijk ongeloofwaardig. Niemand die erop komt om gewoon de boel in te pakken en te verhuizen? In plaats daarvan een moeilijk en bizar gegeven dat als fantasy gepresenteerd wordt om het uberhaupt te laten werken. Top dertig verhaal? Jahoor. Eerste plaats? Niet bij mij.

De weeffout
Een verhaal waarin een soort magie werkt, verwerkt in onze huidige maatschappij. Jammer dat de hoofdpersoon van timide huisvrouwtje in een tijdsbestek van een alinea verandert in een chanterend loeder. Beetje gemaakt. Opportunisme in mensen snap ik, dit was wel heel abrupt.

Moord via de kwantumserver
Uitstekend verhaal, goede intro in de wereld en een sterk gegeven dat goed uitgewerkt wordt (ja, het is eerder gebruikt in Prince of Darkness en Thrice upon a time, maar het is eigen genoeg.) Het verhaal eindigt misschien wat te optimistisch, maar dat mag ook wel een keer.

Geluksbrenger
Een goed verteld, cynisch verhaal over een geluksbrenger en de slechte daden waartoe mensen in nood zich kunnen verlagen. Smakelijk verhaal.

Een violist van vlees en bloed
Goed verteld, mooie setting, maar ik kreeg het gevoel dat het verhaal niet helemaal af is. Had best wat langer mogen zijn. Daardoor komt het nu net afgeraffeld over.

De laatste vernissage
Hierom heb ik smakelijk gegrimlacht. Verhaal deed me denken aan het wat oudere werk van Paul Harland en Paul Evenblij.

Grote broer
Ik houd wel van een stukje horror, vooral als het anders is dan het gebruikelijke. Had wat mij betreft hoger mogen eindigen.

Het laatste convocaat
Een afspraak maken als je een druk zakenman bent is soms moeilijk. Dat ervaart de Dood ook wanneer hij een finaal onderonsje met de hoofdpersoon wil arrangeren. Leuk, goed verteld, einde moest ik drie keer lezen voor ik hem snapte.

Krachtharnas
Leuk verhaal dat het vooral van de setting en de alternate history moet hebben. De karakters en hun motivaties vond ik wat magertjes.

Spinnenwebben op zolder
Fred Rabouw schrijft mooie verhalen. Ook nu weer. Mooi geschreven, de verwachtingen die worden gewekt, worden ook netjes ingelost. Goed.

De Kraai
Beschouwend verhaal, op zich goed verteld, bouwt op naar een specifiek einde en doet dat dan ook in de laatste zin. Het is helaas al zo vaak verteld, soms minder goed, soms veel beter.

De Brandweerman
Redelijk gruwelijk verhaal dat eens een ander beeld geeft op de bizarre wereld van vuur en vlammen. Goed verteld, redelijk verrassend einde dat wel goed bij het verhaal past.

De ZiGar
Grappig gegeven, redelijk verteld, wel duidelijk een gimmickverhaal. Als verhaal vond ik het wat mager, ik had het idee dat dit ook in 500-600 woorden prima had kunnen worden verteld. Woordgrapje van de titel hielp ook niet echt.

Groene murene
Lekker eigenwijs verhaal met een verrassend einde. De hoofdpersoon is opzettelijk wat onsymphatiek, past in het verhaal.

Het drama van Farlee
Volgens mij moet dit een langer verhaal zijn. Nu is er een toevallige gebeurtenis nodig om het verhaal te maken, een gebeurtenis die ook nog eens achteraf verteld wordt. Het gegeven is best leuk, de uitwerking had echt beter gekund.

Germanticus
Pure romantiek tussen een Romeinse edelvrouwe en een Germaanse barbaar. Nou ja, met wat hulp van een heks, want hoe anders kan zo’n verbintenis tot stand komen? Mooie vertelling zoals ik ze van Anaid Haen ken.

De zon
Dit is het soort verhalen dat ik graag lees. Vol symboliek, goede karakters en gebeurtenissen die er toe doen. Had zomaar een stuk hoger mogen eindigen van mij.

Verleden tijd
Ja. En nee. De laatste zin maakte er een moraliserend lesje van. Daar houd ik niet zo van. Tot daar vroeg ik me nog af wat er zou gebeuren, maar die zin maakte van een redelijk goed verhaal een zo-zo verhaal.

Matinee
Een bijzonder verhaal, lekker origineel, vreemd, maar toch heel menselijk. Puik stukje werk van Hay. Terecht voor de vierde keer in de bundel.

Bloedhart
Goed verteld, mooi taalgebruik, maar het einde gaf me een ‘so what?’ gevoel. Er gebeurt wel iets magisch in het verhaal, maar of dat nou nodig was? Het voegde in ieder geval niet echt iets toe.

De poppenmaaksters van het Hoge Zand
Heel mooi, heel bizar, heel vreemd, ontroerend. Ik had dit verhaal al proefgelezen voor Sophia Drenth. Deze had zeker veel hoger moeten eindigen, top vijf ergens. Maar ja, misschien iets te vreemd en bizar voor de jury, dat kan natuurlijk ook.

Vermoord mij voor de laatste keer
Dit verhaal had een stuk eerder in de bundel moeten staan. Ik ken Jaap Boekestein en zijn schrijfstijl heel goed en kan alleen maar zeggen dat hij met elk verhaal zichzelf weer een stukje overtreft. Ook dit zou ergens in de top vijf moeten staan.

Het is een kwestie van opvoeden
Een verhaal met meer diepgang dan je op het eerste gezicht zou denken. Begin van het jaar al proefgelezen voor Nienke, toen al bedacht dat het hoog zou eindigen.

Een zijden draad
Ik moet zeggen dat de laatste verhalen van deze bundel me bijzonder goed bevielen. Dit verhaal is een mooie afsluiter en ik kan niet begrijpen dat dit verhaal op een 63ste plek is terechtgekomen.