Recensies ‘De Falende God’

November 2013 een gelukkige lezer:”Als je van fantasy houdt, die niet stijf staat van onbegrepen keukenhulpjes met verborgen eigenschappen of eindeloze politieke intriges, maar die wel een pittige combinatie van machtspelletjes en fysieke strijd voorschotelt, dan zul je je met “De Falende God” geen buil vallen.”


Begin juli 2012 een leuke recensie van Fantasy-realm:in het algemeen is dit een fantasy verhaal met de juiste mix van spanning, actie, magie en avontuur waar menig fan zal van genieten. De site is inmiddels non-actief, dus hier de Engelse versie van de recensie:

His (Jansen’s) writing is excellent and his descriptions are very colorful, even impressive. It’s clear there’s a lot of talent here to write everything just right and that Jansen makes an effort to make everything as clear as possible. Also noteworthy -and I would like to stress this- is that Jansen manages to convey a lot of information in only a few words, which gives readers the feeling that they’ve read a much longer story than they really have.

The verdict: Mike Jansen has written a more than adequate debut novel. Sure there are some issues, but in general this is a fantasy story with just the right mix of excitement, action, magic and adventure that many fans will enjoy.

For the map lovers I can report that there is a good map inside the book and that this map -considering the flow of the story and the locations mentioned- is very easy to follow.


Midden juni 2012 verscheen op MagicTales.nl de volgende recensie:De Falende God doet de belofte “een breed opgezette fantasycyclus” eer aan. Het verhaal is niet origineel en soms zelfs een beetje voorspelbaar, maar de wereld is ontzettend goed uitgewerkt met verschillende volken, allemaal met hun eigen geschiedenis ……. Voor iedereen die van epische en groots opgezette fantasy houdt, is dit boek zeker een aanrader!De hele recensie is hier te lezen.


En de volgende recensie, dit keer bij fantasyboeken.org, door Sophie Brolsma.”Over het algemeen is De Falende God een spannend verhaal, maar door de grote hoeveelheid personages en verhaallijnen is het boek af en toe moeilijk te begrijpen…
… Het is duidelijk een inleiding van een serie, want geen van de verhaallijnen wordt echt afgerond. Om te weten wat er verder gebeurt, moeten we wachten op het volgende deel.”En dat volgende deel komt gelukkig snel en gaat ‘In Schaduwen van Weleer’ heten.

De volledige recensie:

Drie huurlingen; moordenaar Grijs, soldaat Grim en jager Thoreld, ontmoeten elkaar in een herberg. Grijs redt de andere twee van de herbergier, een machtige man en de laatste van de Draconii. Grim en Thoreld willen als dank Grijs helpen. Deze wordt achtervolgd door mensen van zijn gilde, het moordenaarsgilde. Ze gaan op weg, maar de dood van de draak is niet onopgemerkt gebleven. Door heel Cranborn, maar ook in Kamroth, zijn er mensen die, door middel van magie, weten wat er is gebeurd. De ontwikkelingen zijn van grote invloed op de toekomst en ook hier spelen de huurlingen weer een belangrijke rol. En dan zijn er ook nog de aanhangers van de Kerk van Rotanny. Zij worden steeds sterker en ze willen de huidige adel omver werpen.

Over het algemeen is De Falende God een spannend verhaal, maar door de grote hoeveelheid personages en verhaallijnen is het boek af en toe moeilijk te begrijpen. In het begin wordt er in bijna elk nieuw hoofdstuk wel weer een nieuw personage geïntroduceerd, en als ze dan pas weer een stuk later in het verhaal opnieuw voorkomen, ben je soms alweer vergeten om wie het ging. Verder maakt Mike Jansen ontzettend veel gebruik van details. Zo worden personen, kleding en ruimtes tot in de puntjes beschreven. Het is zeker leuk om wat mee te krijgen van bijvoorbeeld de sfeer van een ruimte en ook kan het makkelijker zijn om je een voorstelling van iemand te maken als je precies weet hoe hij eruit ziet, maar soms kunnen de details ook te veel worden. Zo lezen we bijvoorbeeld precies wat voor soort haren er in een borstel zitten waarmee een vrouw haar haren kamt, maar dit soort details voegen weinig toe en kunnen het juist langdradig maken.
Met de plot zelf is weinig mis. De tocht die de drie huurlingen maken is spannend en ook zijn bepaalde ideeën uit het boek erg leuk. Zo hoopt zich magie op in een stad waar veel op magische wijze wordt gevochten, en dat heeft ook zijn inwerking op de huurlingen. Dit wordt overtuigend uitgelegd.
Het is duidelijk een inleiding van een serie, want geen van de verhaallijnen wordt echt afgerond. Om te weten wat er verder gebeurt, moeten we wachten op het volgende deel.
(Sophie Brolsma)


Boekrecensie ‘De Falende God’ op Planet Aeon“Het verhaal zelf is in ieder geval leuk om te lezen en scoort zeker bovengemiddeld in de lijst van goede Fantasy boeken. Al behaalt het niet de hoogte  van George R.R. Martin en Steven Erikson. Maar die waren met hun eerste boek vast ook niet zo goed als dat ze nu zijn.”


NBD Biblion Recensie voor “De Falende God”

NBD|Biblion recensie

Drie huurlingen komen op elkaars pad en blijken een gezamenlijke vijand te hebben: een mysterieus en eeuwenoud kwaad dat huist op de wereld die schrijver Mike Jansen creëerde: Cranborn. Het verhaal heeft alles dat een goede fantasyroman moet hebben: magie, griezelige wezens, drie helden, een zwik godsdienstfanatici, een overigens akelig wrede slechterik en een complexe verhaallijn die zich pas halverwege het boek goed ontrolt. Het verhaal zit slim in elkaar met personages die meer met elkaar te maken hebben dan in eerste instantie lijkt. Vlot geschreven, niet voor zwakke magen overigens vanwege enkele behoorlijk expliciet gewelddadige scènes. Het boek is een eerste deel, aan het aantal opgezette verhaallijnen te zien van een flinke vervolgserie. Mike Jansen schreef al een aantal korte verhalen, waarvoor hij onder andere de King Kong Award won. ‘De falende god’ is zijn debuutroman. Kunstenaar en bekende Nederlandse fantasyschrijver Tais Teng tekende het boekomslag. Kleine druk.

Marieke van Middelkoop (NBD|Biblion recensie)


Fantasywereld.nl Recensie

De Falende God is een zeldzaam goed boek in het genre van de epische fantasy en een aanrader voor iedereen. Tevens is het een mooi begin voor een nieuwe serie met vele mogelijkheden.