(afkomstig van de Milleniumprijs CD 2003)
De Millennium Prijs is niet altijd de Millennium Prijs geweest. Zoals elk goed verhaal, begint het lang geleden. Bovendien zit er een monster in, koene reddingen en nobele daden…
In den beginne
In 1976 vormde de fan Rob Vooren samen met Henk Kersbergen en Derkwillem Visser jr de jury van een verhalenwedstrijd op een Beneluxcon. Een populaire legende verhaalt hoe er enig geschil ontstond tussen Rob Vooren en de overige juryleden over de keus van de winnaar. Hierop zou Rob Vooren ter plaatse hebben besloten zelf een prijs op te zetten en uit te reiken, namelijk de King Kong Award. Van dit schitterende verhaal is echter helaas geen spat waar.
Rob Vooren had reeds van te voren het plan opgevat naast de prijs van de gezamenlijke verhalenwedstrijd van de SF-verenigingen het NCSF en Sfan een aanmoedigingsprijs uit te reiken, te weten de King Kong Award. Hiervoor had hij reeds zelf ƒ 100,– beschikbaar gesteld, en met oproepen in verscheidene fantijdschriften (‘zines’) hoopte hij dit bedrag te verhogen. Hoeveel deze oproepen opleverde is niet bekend, maar door een collecte onder de conventiegangers op de Beneluxcon 4 werd het prijzengeld opgeschroefd tot ruwweg ƒ 285,20, ƒ 325,50, ƒ 326,50 of ƒ 327,39. Dit bedrag plus een King Kong beeldje, gemaakt door de Zoetermeerse kunstenaar Jan van den Burg, werd aan Bert Vos overhandigd voor zijn verhalen Abaddon en Paauw, paauw. De blijde winnaar stortte direkt weer een deel (ƒ 102,39) in de prijzenpot van het volgende jaar. De King Kong Award was geboren.
Het idee van de King Kong Award sloeg aan en werd de daaropvolgende jaren vervolgd. Tegelijkertijd werd in 1976 voor de contribuanten van de King Kong Award het fanzine King Kong SF Info opgericht en uitgegeven.
In 1977 werd er een jury aangesteld, bestaande uit Jo Dautzenberg, Leo Kindt, Paul Marijnis, Zacharias L.A. Nuninga en André De Rijcke. Zij moesten zich door 49 verhalen van 19 auteurs worstelen (er was nog geen limiet ingesteld van het aantal verhalen per auteur). De inzendtermijn was gesteld op 1 mei 1977 maar, zoals later nog vaak gebeurde, werd deze verschoven naar half mei. Dankzij de gulle gaven van het fandom was er ƒ 1002,50 aan prijzengeld beschikbaar. Dit bedrag werd op zondag 9 november 1977 aan Peter Cuijpers overhandigd door Bob Shaw op Sfancon 8/Beneluxcon 5 te Gent. Karel Thole, die op de Beneluxcon in 1976 te Eindhoven door Rob Vooren was gestrikt, had belangeloos een tastbare Trofee vervaardigd in de vorm van een gouden, gekroonde King Kong. Het was ook Karel Thole die de Trofee persoonlijk op de conventie aan Peter Cuijpers overhandigde.
De verhalen die de eerste tot en met de tiende plaats bezetten werden door het NCSF in twee bundeltjes uitgegeven, toepasselijk genaamd: De beste verhalen van de King Kong Award 1977. Het verhaal van Peter Cuijpers verscheen later ook in de bundel Ganymedes 3. Echter niet als de King Kong Award winnaar, dat lag op dat moment nog in de nevelen der toekomst verborgen.
UITSLAG KING KONG AWARD 1977
1
Het eeuwige leven
Peter Cuijpers
2
De trieste kusten van Achernor
Guido Eekhaut
3
In het hart van de lens
Annemarie Kindt
4
Dans voorzichtig in de lege kamers van de tijd
Eddy C. Bertin
5
Oogcontact
Martin Berkelaar
6
Kinderen van de rekening
Frank Roger
7
De spiegel: Hij wordt rechtgetrokken
Ronald Stam
8
…en op feestdagen bloed
Herman Boer
9
De wijnkelder
Kathinka Lannoy
10
Dodelijk volmaakt
Lucas Vastenhout
Codex Pekinesis
Robert Smets
12
Donna Nova
Lucas Vastenhout
13
Ledepop
Lucas Vastenhout
14
Body mist
Cor Snijders
15
Het orgel
Kathinka Lannoy
Rapport over de wonderbaarlijke ontdekking van een ‘vaste’ levensvorm en over de onmogelijkheid tot onderzoek ter plekke
Karel Sandor
17
Stoomboot
Lucas Vastenhout
18
Foutje! Foutje!
Martin Berkelaar
19
Routinecheck
Atte Dijkema & Peter Boonstra
20
De zwerm
Bert Vos
21
De Hondendokter
anoniem
De Tekening
anoniem
23
De Pyramide
anoniem
24
De Roos
anoniem
De Vrucht
anoniem
A Christmas Story
anoniem
27
Ommekeer
anoniem
28
De Wachters
anoniem
29
Het Gat
anoniem
De Waanzin
anoniem
31
De Spiegel
anoniem
Negen Levens
anoniem
33
De Kreet
anoniem
34
Op weg naar het einde
anoniem
35
Gebeurtenis
anoniem
Monsters en Geleerden
anoniem
37
De Profeet
anoniem
38
De stilte van het bos wordt doorbroken
anoniem
Klontje
anoniem
Fusie
In 1978 werd besloten de King Kong Award in één organisatie onder te brengen met de Benelux Award. Het geheel was een samenwerkingsverband van het NCSF, Sfan en de King Kong Award, en stond onder leiding van Rob Vooren. De jury bestond dat jaar uit: Annemarie Kindt, Lex Molenbroek, Luk de Vos, Michael Damminga, Paul Marijnis en Gerard Suurmeijer. Deze groep had de zware taak om 84 inzendingen door te werken.
Ondertussen was voor de eerste maal Jan Veldhoen aangesteld om het fan-wereldje tot financiële bijdragen te bewegen. Dit leverde genoeg op om de winnaar, Wim Burkunk, een bedrag van ƒ 1250,– te kunnen overhandigen. De uitreiking van dit bedrag, plus een wederom door Karel Thole vervaardigde Trofee, vond samen met de uitreiking van de Benelux Award plaats tijdens het banket van zaterdag 10 juni 1978 op Beneluxcon 6 te Eindhoven. In Rigel Magazine 65 verscheen de eerste vier verhalen van de King Kong Award, en het verhaal van Tais Teng dat als 17de eindigde. In datzelfde nummer verscheen ook nog een ander verhaal van de Benelux Award, waarvan de inzendingen grotendeels die van de King Kong Award overlapten.
UITSLAG KING KONG AWARD 1978
1
Monument
Wim Burkunk
2
Woonexperiment
Wim Burkunk
3
Voor en na de emotiebaan
Peter Cuijpers
4
Ontmoeting halfweg
Eddy C. Bertin
5
Poppenregen
Kathinka Lannoy
6
Waarop wachten jullie?
Eddy C. Bertin
7
Lieverd
anoniem
8
De vlucht van de profeet
Wim Burkunk
9
Voetballen, Bloed, Werk
Frank Herzen
10
Het geschenk van de moeder
Son Tyberg1
Vergeten
Atte Dijkema
12
Wraak
Atte Dijkema & Peter Boonstra
Dat verduivelde personeel tegenwoordig
Liesbeth Stikkelman-Van Aalst
14
De liefste ogen blijven achter
Herman Boer
Op vleugels van muziek
Kathinka Lannoy
De absolute rem
John Vermeulen
17
Kus de Nova’s, Heliumdanser
Tais Teng
Hij roert zijn hete staart
Donald Unger
De grote honger
Yves Vandezande
20
Aan de voet van de regenboog
Peter Landshoff
Déjà vu
anoniem
Traditie
In 1979 begon de King Kong Award iets van een vaste traditie te worden. De inzendtermijn voor dat jaar liep tot 31 mei 1979. De King Kong Award was ondertussen gefuseerd met de kortlevende Benelux Award. Hierdoor kwam de gezamenlijke organisatie te liggen in de handen van het NCSF, Sfan, en de King Kong Award. De jury bestond dat jaar uit: Johan-Martijn Flaton, Coby van Hemmen, Annemarie Kindt en Nellie Pardoel. Luk de Vos haakte als jurylid af. Er kwamen 68 inzendingen binnen. Als gevolg van de fusie met de Beneluxcon Award waren er voor het eerst bij de King Kong Award ook geldprijzen voor de tweede en derde plaats. De eerste plaats leverde ƒ 1000,– op, de tweede ƒ 500,– en de derde ƒ 250,–. De uitreiking vond plaats op 15 december 1979 op Syncon II, in De Bilt. Tais Teng die dat jaar de trofee had vervaardigd, kon deze meteen weer zelf mee naar huis nemen aangezien hij de winnaar was. Een bundel met de zeven beste verhalen verscheen in november 1979 (De beste verhalen van de King Kong Award 1979).
UITSLAG KING KONG AWARD 1979
1
En mijn tred verdampt purperen oceanen
Tais Teng
2
Mythologiques V
Robert Smets
3
De dans van de salamander
Frank Frankhuizen
4
Pax Moron
Luuk Simonis
5
Het Arachnida syndroom
Eddy C. Bertin
6
De appels van je jeugd
Peter Cuijpers
7
Puin
Wim Burkunk
8
De muren van de stad
Frank Frankhuizen
9
Suizen
Cor Snijders
10
Keibal
Leo Unger
EERVOLLE VERMELDING:
Verslag van ruimtereis van kapitein Chuck Bulder en z’n Bemanning van de twaalfjarige Erik van der Neut.
King Kong commando’s
Vanwege tijdgebrek was Rob Vooren reeds in 1979 begonnen iemand te zoeken die de organisatie voor de Award in 1980 over kon nemen. In oktober 1979 vond hij hiervoor de fans Atte Dijkema en Peter Boonstra. Deze besloten voor de volgende wedstrijd de afspraken met het NCSF over de Benelux Award te verbreken. Rob Vooren nam wel deel aan de jury, samen met Annemarie Kindt, Jo Thomas, Zweitse Klous, en Willem Hettinga. De inzendtermijn van de wedstrijd liep tot 31 mei 1980 en 30 verhalen werden ingezonden. De uitreiking vond plaats op Sfancon 11/Beneluxcon 7 te Gent, september 1980. Ook dit maal ontwierp Tais Teng de Trofee. De winnaar Bert Vos werd beloond met ƒ 1000,–. De tweede en derde plaats vingen respectievelijk ƒ 500,– en ƒ 250,–. Later verscheen er de bundel De beste verhalen van de King Kong Award 1980 met de beste zes verhalen van de wedstrijd.
UITSLAG KING KONG AWARD 1980
1
Zwarte vleugels in een krans van duisternis
Bert Vos
2
Mensen verzamelen als belegging
Peter Cuijpers
3
De Vrije Aarde
Rob Zaagman
4
De dood van de Maguérites
Sophie van der Waaij-Van Beelen
5
Het paarse sap
Frank Visser
Oogje in de lade, handje op de kast
Eddy C. Bertin
7
Jan met de handjes, Bange Annie en het einde van een tijdperk
C. van Zweden
8
Manou’s vrijvriend
Wim Heins
9
De verre Aarde
Caren E. Peeters
10
Van je vrienden moet je het maar hebben
anoniem
Kasteel van Minos
Guido Eekhaut
12
Dag meneer Boogaard
Th. Lettenmeyer-Schouten
13
Zoenoffer
Frank Frankhuizen
14
U.F.O.
Robert Smets
Computerkind
Wouter Keuleers
16
De les
anoniem
17
De Ring
Paul Harland
Populariteitsonderzoek
anoniem
De geest van het carillon
Bob van Limburg
20
Tijdens het beminnen
Paul van Leeuwenkamp
21
Ouders van ginds
anoniem
Ontdekking van een oude dame
anoniem
23
Angst
anoniem
Verloren in de nacht
anoniem
De wisseltruc
anoniem
26
Wachtend op een kans
anoniem
In het teken van de spin
anoniem
28
De toekomst zal het leren
anoniem
29
Eeny, Miny, Moe
anoniem
30
Intern
anoniem
In 1981 stond de King Kong Award wederom onder de hoede van de King Kong Commando’s Atte Dijkema en Peter Boonstra. Naast de King Kong Award organiseerden zij voor lange verhalen de Arend Fokke Simonsz Prijs. Deze twee Awards hadden overigens dezelfde jury. Deze bestond o.a. uit Gerard Suurmeijer, Jo Thomas en Rob Vooren. Bij beide Awards werd geen eerste plaats toegekend zodat het beschikbare geld onder de tweede en derde plaats werd verdeeld.
De uitreiking vond plaats op het banket van zaterdagavond 30 augustus op Beneluxcon 8/Hillcon I, in blakende afwezigheid van de organisatoren Atte Dijkema en Peter Boonstra. Gerard Suurmeijer hield tijdens het dessert de uitreiking en een drie kwartier durende analyse van Karel ende Elegast. De Trofee die Karel Thole voor dat jaar gemaakt had, verdween tijdens de conventie en kwam nooit meer boven water.
Ook dat jaar verscheen er weer een bundel met de beste verhalen van de King Kong Award. Deze was via de post te koop bij Peter Boonstra, op bijeenkomsten en in sommige speciaalzaken.
UITSLAG AREND FOKKE SIMONSZPRIJS UITSLAG
1
NIET TOEGEKEND
2
Avalon uit je ooghoeken
Tais Teng
3
Het zesde zintuig
Peter Cuijpers
4
Stilte na de storm
Sophie van der Waaij
5
Bloedorstige farao
anoniem
6
Terug van Elicium
Jan Bee Landman
EXTRA PRIJS:
Stilte na de storm
Sophie van der Waaij
EXTRA PRIJS EN EERVOLLE VERMELDING:
Terug van Elisium
Jan Bee Landman
EERVOLLE VERMELDINGEN:
Naakte dansers
Bert Vos
Vrienden
Gerben Hellinga jr
UITSLAG KING KONG AWARD 1981
1
NIET TOEGEKEND
2
De laatste Catacomben
Sophie van der Waaij
3
Morgen of overmorgen
Jan Bee Landman
4
Gareth en Matsucha
anoniem
5
Enquête
Gerben Hellinga jr
EXTRA PRIJZEN:
Enquête
Gerben Hellinga jr
Het Droste Verpleegstereffekt
Peter Cuijpers
Eva
J.H. Kleijnjan
Het jaar 1982 was een zwart jaar in de geschiedenis van de King Kong Award. De reglementen van de King Kong Award waren wel verkrijgbaar bij Atte Dijkema, maar er uiteindelijk werd er geen verhalenwedstrijd georganiseerd. Een Nederlandse SF-traditie dreigde uit te sterven.
De terugkeer van de stamvader
Gelukkig dook in 1983 de stamvader en grondlegger van de King Kong Award, Rob Vooren, als redder in nood op. Na de fiasco’s van de voorgaande jaren nam Rob Vooren in 1983 de organisatie van de King Kong Award weer zelf ter hand. Een jury werd geformeerd en bestond uit: Coby van Hemmen, Gerard Suurmeijer, Rob Vooren, Jo Thomas en Luk de Vos. Deze laatst verzuimde uiteindelijk door familie-omstandigheden een juryrapport in te leveren. De inzendtermijn werd gesteld op 1 juni 1983. Het aantal inzendingen was in deze moeilijke jaren voor de Drie Zusters, niet echt groot: 22 stuks.
De uitreiking vond plaats door Jo Thomas op zaterdag 3 september op de Beneluxcon 10/X-Con te Eindhoven. De gebroeders Kuipers mochten samen ƒ 920,– en een prent van de hand van Karel Thole mee naar huis nemen, alhoewel het grootste gedeelte van het prijzengeld niet verder kwam dan de bar van de con. Onvervaard was Jan Veldhoen intussen al begonnen met het collecteren voor het volgende jaar. Er verscheen een bundeltje van negen verhalen (De beste verhalen van de King Kong Award 1983).
UITSLAG KING KONG AWARD 1983
1
Het loon der zotheid, of Jettou’s ei
Gert Kuipers & Jan J.B. Kuipers
2
Mind peace
Peter Cuijpers
3
…van de tranen van Sirenen, gepuurd
Paul Harland
Een toevluchtsoord vol schaduwen
Tais Teng
5
Bankfurt
Reinold Widemann
6
U1 + u/a -> Z>U-
Paul van Leeuwenkamp
Huilen voor de aarde
Guus Hameleers
8
Oorlogje spelen
Gerben Hellinga jr
9
Chip
Robert Smets
Een raamvertelling
Peter Cuijpers
11
Vijf vingers, groen en water
Chris Bezooijen
12
De man die veel over liefde wist
Tais Teng
13
Cerberus
Boyd de Groot
14
De Aquariusfinale
Jan J.B. Kuipers
15
In de tuin
Gerben Hellinga jr
16
Nalatenschap
Eddy C. Bertin
17
Kankergezwel
Eddy C. Bertin
De andere
Patrick Bernauw
19
Het kwetspark
Sophie van der Waaij
Droomcamera
Kathinka Lannoy
21
Zotteklap
Kathinka Lannoy
Charon
Boyd de Groot
De beer en de aap
Rob Vooren zocht in 1984 samenwerking met uitgeverij Bruna en wist hiermee een overeenkomst te sluiten. Hierdoor verschenen de vijf beste verhalen van de King Kong Award als zodanig in de verhalenbundel Ganymedes 8 en droeg de uitgeverij bij aan het prijzengeld. De inzendtermijn van de King Kong Award liep tot 15 april 1984. De jury bestond uit: Annemarie van Ewyck, Jo Thomas, Eddy C. Bertin, Roelof Goudriaan, Vincent van der Linden. Coby van Hemmen zegde uiteindelijk af als jurylid. Wederom was het aantal inzendingen in vergelijking met vroeger, laag: 22 inzendingen. De eerste prijs was ƒ 1000,– plus de King Kong Trofee dit bestond uit penningen van de hand van Karel Thole. De uitreiking vond plaats op Sfancon 14/Beneluxcon 11 in Gent door Joost Bloemsma van uitgeverij Bruna.
UITSLAG KING KONG AWARD 1984
1
Fuga in frictieloos porcelein
Paul Harland & Tais Teng
Gods Knikkers
Peter Cuijpers
3
Epsilon in Malaysian Pale
Paul Harland
4
Van de late tijden en gewone dingen
Jan J.B. Kuipers
5
Schuld en boete
Gerben Hellinga jr
6
Schuldgevoel
Gerben Hellinga jr
7
Mijn meta-moeder
Reinold Widemann
8
Zonnige nachten met sneeuw
Paul van Leeuwenkamp
9
Zijn generaals eigenlijk wel te vertrouwen?
Bert Vos
Instabiel
Wim Burkunk
De eerste zeven seizoenen
Peter Cuijpers
12
Afscheid
Didier Rypens
13
De pretpark-zaak
P.J. van de Paverd
14
Ik wist niet meer dat Brussel zo mooi was
Geert Kayaert
15
Psychopolis
Manuel van Loggem
16
Verloren bytes, verloren vrienden
Boyd de Groot
17
Gerechtigheid
Martin Ederveen
18
Mensenvlees
Pim Cuijpers
19
Mijn tijd was nog niet gekomen
Didier Rypens
20
Vitriool
Roger Vanhoeck
21
Periodiciteit
John Burger
22
Ondoordringbaar, rond om rond
Elsie de Cuyper
Ook in 1985 berustte de organisatie nog bij Rob Vooren. Er was een grote jury die bestond uit Guido Eekhaut, Roelof Goudriaan, Vincent van der Linden, Robert Smets, Paul Harland, Gerard Suurmeijer en Jo Thomas. Het aantal inzendingen was dit jaar gestegen tot 27. Het prijzengeld en de King Kong Penningen van de hand van Karel Thole werden uitgereikt op zaterdag 26 oktober op Beneluxcon 12/Leicon, in hotel Nieuw Minerva te Leiden. Tais Teng en Gerben Hellinga jr deelden broederlijk de ƒ 1000,–. Net als het jaar daarvoor verschenen de vijf beste verhalen in de bundel Ganymedes 9 van uitgeverij Bruna. Zowel Tais Teng als Gerben Hellinga jr eindigden echter met elk twee verhalen bij de eerste vijf. Er werd daarom besloten de verhalen van de zesde en zevende plaats als King Kong verhalen op te nemen. Het verhaal van Gerben Hellinga jr werd overigens wel losstaand in dezelfde bundel opgenomen.
UITSLAG KING KONG AWARD 1985
1
Het uitzicht van hoge plaatsen
Tais Teng
Desinfanado
Gerben Hellinga jr
3
Het spel van wolf en sterlicht
Tais Teng
4
Oost is Oost – West is West
Gerben Hellinga jr
5
Jagerslied
Jan J.B. Kuipers
6
De Doodsdromen van Sybillia Sternenstaub
Eddy C. Bertin
7
De lange schemering
Cees Pamelot
8
Ga eens door dat poortje
Jan J.B. Kuipers
9
Leven op de Bom (m/v)
Joris Denoo
10
In Paradisum
Peter Cuijpers
11
Open brief (Apocarief)
Peter Cuijpers
12
Confrontatie
John Burger
13
Tocht naar de eeuwigheid
Luc Descamps
14
De goede Aarde
Fred van der Meulen
15
Een glanzend staafje en golvend grijs
Chris Bezooijen
16
In dienst van de aarde
B.H. Spuij
17
Dwaling
B.H. Spuij
18
Beursnotering
Eddy C. Bertin
19
W van wit, wit voor waanzin.
Luc Descamps
Het zevende slachtoffer
Frank Besmadryl
21
Blaffen naar de maan
Peter Adriaens
22
Crash
Alain Keppens
23
Een doodgewone schoolmeester
Alain Keppens
24
Hagedis
Peter Adriaens
25
V-Warrior
Ton van Rooy
26
De Engel der Wrake
Erik Pokorny
27
Het ultieme wapen
Frank Besmadryl
Onvermoeibaar ging Rob Vooren door met de King Kong Award en in 1986 was het wederom zo ver. De financiën werden zoals zovele voorgaande keren bijeengehaald door Jan Veldhoen. De jury bestond dat jaar uit Rob Vooren, Paul Harland, Johan-Martijn Flaton, Jo Thomas, Ludo Stynen, Tais Teng, Yves Vandezande en Peter Cuijpers. Zij hadden een verrassend hoge 33 inzendingen te verwerken. Voor het eerst werd er ook een King Kong Nieuwelingenprijs toegekend, die belandde bij Martin Vesseur en Ferdinand Francino. Dit al werd uitgereikt op de Delftcon, te Delft. Zoals voorgaande jaren waren de King Kong Penningen weer van de hand van Karel Thole.
Ook verschenen de vijf hoogst geëindigde verhalen weer bij Bruna, ditmaal in de dikke, dure jubileumuitgave Ganymedes 10. Een grote gok in de krimpende SF-markt van de jaren tachtig, en blijkbaar een verkeerde. Bruna staakte na Ganymedes 10 de uitgaven van de bundels en daarmee leek de professionele uitgaven van King Kong Award-verhalen ten einde.
UITSLAG KING KONG AWARD 1986
1
Het geschenk
Thomas Wintner2
2
De rijgdans
Jan Bee Landman
3
Bannenfluister, hemelglas
Jan J.B. Kuipers
4
Lamouzères
Guido Eekhaut
5
Het hoorndragerspatroon
Jan J.B. Kuipers
6
De visioenen van Alvaro
Jan Bee Landman
7
De regenmannetjes
Kathinka Lannoy
8
Yiii-haw
Gerben Hellinga jr
9
Het muzikale offer
Gerben Hellinga jr
10
Je ziet niet zo veel vrouwen meer tegenwoordig
Martin Vesseur
11
De stenen tuin van Kyoto
Guido Eekhaut
12
De enige plaats
Paul Evenblij
13
Ik ben de baas
Paul van Leeuwenkamp
14
Die luistert naar de naam Gab
Chris Bezooijen
15
Een veilige stad
Thomas Wintner
16
Aktief
Ferdinand Francino
17
Brief
Ferdinand Francino
18
De waarnemer
B. Heikema
19
De ware geschiedenis omtrent Huascar
K. Ribbens
20
Communicatie op omega-niveau
K. Ribbens
21
Tweemaal Lydia
Robert Smets
22
Onverbrekelijk verbond
J. van Hoften-Bergman
23
Opkomst en…
H. Huisman
24
Genocide
J. Hoek
25
Parallax
anoniem
26
Klatergoud
anoniem
27
De opdracht van Thomas Richter
anoniem
28
Error
anoniem
29
Een nieuw begin
anoniem
30
De implicatie
anoniem
31
De Trang
anoniem
32
De vergadering
anoniem
33
Annexatie
anoniem
De nieuwe man
1987 was het jaar van de elfde King Kong Award. De organisatie lag in de handen van Vincent van der Linden die deze taak de dato 21 september 1986 van Rob Vooren had overgenomen. De inzendtermijn werd gesteld op 15 april 1987. De jury bestond uit: Peter Cuijpers, Coby van Hemmen, Jeroen Kuypers, Julien C. Raasveld, Tais Teng en onvermijdelijk Rob Vooren. Zoals gewoonlijk was Jan Veldhoen weer schatbewaarder. Dat jaar kreeg de jury een adembenemende stapel van 66 inzendingen te verwerken, wat te wijten was aan het feit dat Vincent van der Linden alle oude Ganymedes contribuanten had benaderd. De King Kong Award werd uitgereikt op Beneluxcon 14/Consternation te Scheveningen. De auteurs op de eerste vijf plaatsen kregen een King Kong Penning van de hand van Karel Thole. De eerste plaats werd beloond met ƒ 1000,–.
Sinds Bruna de interesse in de Ganymedesbundels had verloren was daarmee ook de publikatie van de King Kong Award-winnaars op de tocht komen te staan. Vincent van der Linden probeerde Ganymedes te plaatsen bij de Vlaamse uitgeverij Nioba, maar dit liep op niets uit. In 1989 verscheen er echter bij uitgeverij Diram Ganymedes 11 met een aantal losstaande King Kong Award verhalen, waar de auteurs nooit voor betaald kregen. Helaas bleek deze uitgeverij al vrij snel daarna zijn aktiviteiten te staken zodat de elfde Ganymedesbundel ook de laatste was van de reeks.
UITSLAG KING KONG AWARD 1987
1
Mijn lege helm, met rijp getooid
Jan J.B. Kuipers
2
Hartelijk dank voor de paars gestippelde das
Paul Harland & Jannelies Smit
3
Marcia M. Mercedes en haar schaduw op het echostrand
Eddy C. Bertin
4
Twee ogen zo rood
Antony den Ridder
5
De vlucht van de Nemesis
Jan Bee Landman
Gothiek
Guido Eekhaut
7
Jericho
Jan J.B. Kuipers
8
Mean Streets
Paul Harland
9
Teeka
Didier Rypens
10
De tweede handelsreis van Mork en Milesius
Pim Cuijpers
11
Het geluid van gelukkig zijn
Jan Bee Landman
12
Resonantie
Ferdinand Francino
13
Jojo
S. van Vlaardingen
Delta 2
Bert Vos
15
Een kilometer met Mijn Heer de Minister-President
Dirk Bontes
16
Carrousel
Cees Pamelot
De uiteindelijke oplossing
Alex Reufels
De tobber
S. van Vlaardingen
19
Tijd-ruimte discontinuüm
René Fransen
20
De toren. Het meisje. De zee
John Burger
21
Familiebanden
Iris van der Kley
22
De vervuiler betaalt
Johan-Martijn Flaton & Jo Thomas
Murchisons muggen
Paul van Herck
24
Eindelijk volwassen
F. Th. Toebes
25
Op plagiaat staat de doodstraf
Cees Pamelot
26
De verstekeling
Gerben Hellinga jr
27
Schuld
Tom Bloemen
Het Itchthusproject
Joris Tulkens
29
Het gebouw
Paul van Leeuwenkamp
30
Tweede kans of tweede hands?
F. Th. Toebes
31
De nacht… wat was het ook weer?
Kathinka Lannoy
De zee der stilte
Luc Vanvoorden
33
De wedstrijd
Ferdinand Francino
34
Mijn vriendje Durand
Reinier de Vlaam
Dood ener Trox
Hans Vogel
36
Geen smog
René Fransen
37
Het verlangen naar die ene vriend
René de Vos
38
De schnlupp
Dirk Bontes
Weer een nieuwe man
1988 was het jaar van de twaalfde King Kong Award. De organisatie lag in handen van Paul Harland die zeven juryleden wist te verzamelen: Henk Gijzen, Rob Vooren, Julien C. Raasveld, Hans Pols, Jan J.B. Kuipers, Jennifer Janssen en Paul Harland himself. De uitreiking van de King Kong Award vond plaats op de SF-Milieucon, 15 oktober 1988 Amsterdam. Bij hoge uitzondering was het juryrapport ook direkt beschikbaar. Helaas was en kwam er geen verhalenbundel, zodat veel van die verhalen nergens verschenen.
UITSLAG KING KONG AWARD 1988
1
De man met de hoorn
Paul Evenblij
2
Tweeduizend jaar lang bedrogen door een burgermeisje
Thomas Cool
3
Een vijfde voor Bridge
Gerben Hellinga jr
4
Intergalactische encyclopedie
Peter Cuijpers
5
De eieren van de draak
Rijna Elijzen
6
De obelniks en daar omheen
Cees Pamelot
7
Totaalfilm Produkties B.V.
Peter Cuijpers
8
Het paradijs ligt op Eldornai… Zeggen ze
Cees Pamelot
9
Stenenzang
Gerben Hellinga jr
10
Verdomde wereld
Pim Cuijpers
11
Symbiose is meer dan de som van de innerlijke en uiterlijke levensvormen
J. Kiela
12
De zaak van de grote baarmoeder
Dirk Bontes
13
De held, de jonkvrouw en het monster
Jaap Boekestein
Startschot
Jaap Boekestein
15
Dagen van Schemerig duister – of: de dag dat de zon gestolen werd
Reina Elijzen
Experiment: Wisselende Hoedanigheid. Fase: Voleinding
Renée Visser
17
Lichtstad
V.J. Garland
18
Tel je zegeningen
Eduard Visser
19
Timotei Symbol voor een tijdje
Wout Janse
20
Als de toekomst in het verleden ligt, is het heden eindeloos
J. Kiela
21
De Magische cirkel
Ina Stabergh
22
De Dodo
Rob Mies
23
Onrust
Ina Stabergh
In 1989 volgde de dertiende King Kong Award, en zoals het jaar ervoor berustte ook dit maal de organisatie in handen van Paul Harland. Wederom waren er zeven juryleden geselecteerd waarvan er één, Rob Houwerzijl, in gebreke bleef en dus ontslagen werd van zijn plicht. De overige juryleden waren: Paul Evenblij, Gerben Hellinga jr, Jannelies Smit, Caren E. Peeters en Hans van der Zee. Paul Harland stuurde onder het pseudoniem Blitzgeist het verhaal Gang der Oneindigheid in. Vanzelfsprekend dong dit verhaal niet mee naar de King Kong Award. Het werd echter door de nietsvermoedende jury met een derde plaats beloond. De ontknoping vond plaats op Beneluxcon 16/Connection, te Amsterdam. Ook dit jaar werden de winnende verhalen niet gebundeld. Voor het eerst moesten de deelnemers het bedrag van ƒ 10,– bijdragen om mee te mogen dingen naar de King Kong Award, een gebruik dat de jaren daarna gevolgd zou blijven worden.
UITSLAG KING KONG AWARD 1989
1
Drie Snapshots van Utopia
Tais Teng
2
De veelvuldige verhoudingen van de verrukkelijke Vrouwe Virosa
Julien C. Raasveld
#
De Gang der Oneindigheid
Paul Harland
3
Vogels die Vliegen
Jan Bee Landman
4
Dan gaat de waaier van het wonder dicht
Peter Cijpers
5
Het zwaancircuit van wereld III
Jan J.B. Kuipers
6
Terugkeer naar de vrouwenplaneet
Thomas Cool
7
De macht van Darl Arvooshan
Jaap Boekestein
8
Van Alfa tot Omega
Ruurd Groothedde
9
Ontspanning
Ruurd Groothedde
10
Lachen, Gieren, Brullen
Peter Cuijpers
11
Antithese, glinsterend als zilver
Chris Bezooijen
12
De Blauwe, de treuzelaar, tuthola en de Vlucht
Dirk Bontes
13
Duimen
Joost Boekhoven
14
Nimmerfalend
Jaap Boekestein
15
Meester van de zon
Peter Kaptein
16
Droom Zacht
Eddy Keymolen
17
De zwarte burcht van de machtige
Peter Kaptein
18
Middernacht en de maanlicht lelie
Fred van der Meulen
19
Pastorale Provocatie
Eddy Keymolen
20
De self-made man
Joost Boekhoven
21
Cassini
Willem C. Weitz
22
Brieven uit de toekomst
Willem C. Weitz
23
Een ruimtepiraat beleefd een vreemd avontuur in een vleermuis
Peter van der Sluis
King Kong goes English
Het jaar 1990 was het jaar van de ConFiction en de veertiende King Kong Award. Roelof Goudriaan had de organisatie van Paul Harland overgenomen, zodat deze weer mee kon dingen naar de Award (en niet zonder succes). Roelof Goudriaan vormde samen met Caren E. Peeters, Remco Meisner, Jeroen Kuypers, Nico Veenkamp, Wim de Rooy en Henk Gijzen de jury. Deelnemers kregen rond 10 a 11 augustus bericht op welke plaats zijzelf waren geëindigd, met uitzondering van de vijf hoogstgeplaatsten. Deze kregen de definitieve uitslag op 25 augustus tijdens ConFiction. Ook hier was niet direct een juryrapport verkrijgbaar. Het zou tot begin oktober duren voordat de deelnemers dat kregen toegestuurd. Voor het eerst werden de commentaren van de juryleden per deelnemend verhaal gegroepeerd (in plaats van per jurylid), iets wat de toegankelijkheid van het rapport zeer ten goede kwam.
De vijf winnende verhalen verschenen te zamen in een bundel, te weten De Terp die op ConFiction ook in het Engels als The Mound verkrijgbaar was. Het geheel werd door Roelof Goudriaan uitgegeven als speciale nummers van het fanzine Shards of Babel. Deze bundels werden op Confiction verkocht via Roelof Goudriaan, de stand van Jos Weijmer en het NCSF. Zoals gewoonlijk dook een aantal van de andere verhalen later nog op in de verschillende fanzines en periodieken.
UITSLAG KING KONG AWARD 1990
1
De wintertuin
Paul Harland
2
De terp
Jan Bee Landman
3
Het begerenswaardig lot van de ranken
Thomas Wintner
4
Weetvader
Gerben Hellinga jr
5
Hun descriptieve god, zacht jankend
Jan J.B. Kuipers
6
Terug
Jan Bee Landman
7
Olimpia, een oud, verlokkend lied
Peter Cuijpers
8
De verjaardag
Gerben Hellinga jr
9
Silicium Snelwegen
Tais Teng
10
Het twaalde ambacht en hogerop
Jan J.B. Kuipers
11
Rood vlekje onder zwart leer
Paul Evenblij
12
De visser en de maerminne van nieuw Amsterdam
Jaap Boekestein
13
De terugkeer van Piet Paaltjens
Max Hirschfeld
14
Torenwachters van de tijd
Cees Pamelot
15
De adem van Bewal
Peter Kaptein
16
Zou het zachte zingende zeurende zoemen van de zombies zoeter zijn…
Julien C. Raasveld
17
Droom en heers
Jos Weijmer
18
Casablanca blues
Jaap Boekestein
19
Een samenkomst op de grens van nimmer meer
Jos Weijmer
20
Graven
John Burger
21
Vertraging
anoniem
22
De vreemde man aan het strand
Frank Roger
23
Planet of no return
Chris Bezooijen
24
Mathilde in de hellezee
Dirk Bontes
25
Het Malthuis-systeem
Peter Kaptein
26
Dromen van een rood loeder
Dirk Bontes
27
Ik hoop dat hij het daar zonder
Jos Lexmond
28
De ijsplaneet
anoniem
29
Alleen
Paul Hendriksen
30
Afscheidsfeestje
Paul Hendriksen
31
De opdracht
Els Goudriaan
32
Crime passionel 2189
J.T. van der Vos
33
Wat is er aan de overkant?
H.W. de Visser
Het driemanschap
De organisatie van de vijftiende King Kong Award (1991) lag in handen van Johan-Martijn Flaton, Jo Thomas en Theo Hanou. Zoals zoveel voorgaande jaren had Jan Veldhoen weer voldoende donaties bij elkaar weten te halen. Deze donateurs waren dan ook verzekerd van een gratis juryrapport en een bundel van de tien hoogstgeplaatste verhalen. Vanzelfsprekend waren deze op de uitreiking van 23 november op Beneluxcon 17/Hillcon II, helaas nog niet beschikbaar. Het zou tot zelfs tot september 1992 duren voordat een juryrapport verscheen. De geplande verhalenbundel verscheen nooit uit handen van de King Kong Award. Wel bracht Mike Jansen in 1993 los van de organisatie de bundel King Kong verhalen 1991/1992 uit met een aantal verhalen van de deelnemers. De jury was in 1991 bescheiden van omvang, vier personen: Annemarie van Ewyck, Vincent van der Linden, Peter Schaap en Rob Vooren. De tien hoogstgeplaatsden kregen van te voren telefonisch bericht, alhoewel enkelen wegens administratieve storingen niet bereikt. Ook ontbraken er een aantal hooggeplaatste deelnemers op de uitreikingsceremonie (Gerben Hellinga jr, Jan J.B. Kuipers, Jan Bee Landman). Mike Jansen kreeg de Rob Vooren aanmoedigingsprijs voor beginnend auteur.
UITSLAG KING KONG AWARD 1991
1
Nikki’s hemelvaart
Peter Cuijpers
2
De gang der pragmatieken
Jan J.B. Kuipers
3
De weerzegster van Nymeegu
Martin Berkelaar
4
Menthenkennith
Gerben Hellinga jr
5
Een digitaal verlangen naar Semele
Peter Cuijpers
6
De supermarkt
Jan Bee Landman
7
Kloverpootjes
Gerben Hellinga jr
8
Duivelse goddelijkheid
Mike Jansen
9
De ballade van Sarah McLeod
Jaap Boekestein
10
Stervende leviscus
Peter Kaptein
11
De eer van de dwerg in de dans der reuzen
Jaap Boekestein
12
Verliefdheid en kasplantjes
Marco Knauff
13
De maskerspelers in de mist
Paul van Leeuwenkamp
14
Een ochtend in mei
Paul van Leeuwenkamp
15
Dodelijk embryo
Frank Roger
16
De keuze
Gerda Burger-Verdoold
17
Het monument
Paula Dietz
18
Verzoek X748individu
Gerda Burger-Verdoold
19
Dodelijk realisme
Max Hirschfeld
20
Opvoeden
Marco Knauff
21
Deadline
Edward van Egmond
De 22ste tot de 33ste plaats werden ingenomen door Erik Brus, Anne-Marie Boorsma, Hans Kilian, Paula Dietz, Aldo Bleeker, Jelle Frank v.d. Zwet, Reinier de Vlaam, Anne-Marie Boorsma, P.L. Overduin, Ernst J.S. Onrust, Reinier de Vlaam, Ernst J.S. Onrust.
In 1992 lag weer de organisatie van de King Kong Award in de handen van het driemanschap Jo Thomas, Johan-Martijn Flaton en Theo Hanou. Jan Veldhoen verwierf zoals gewoonlijk de fondsen voor het prijzengeld. De jury bestond uit Annemarie van Ewyck, Peter Cuijpers, Jacques Post en Kees van Toorn. De uiterste inzenddatum was 1 oktober 1992. Er kwamen 22 verhalen van 26 auteurs binnen. De King Kong Award en de Rob Vooren Aanmoedigingsprijs 1992 werden uitgereikt op Beneluxcon 18/Hillcon III in het Atlantahotel op 29 november. Hierbij was direct een juryrapport beschikbaar. Mike Jansen en Paul Harland wisten met hun verhaal Retrometheus de eerste prijs (een plastiek en een geldbedrag van ƒ 1000,–) te behalen. De Rob Vooren Aanmoedigingsprijs (ƒ 250,–) voor de beste nieuwe auteur ging naar Geeske M. Kruseman voor haar verhaal Onder de Bomen. Dit bleek echter een vergissing te zijn. Nico Stikker die met zijn verhaal Bijna volmaakt op de vierde plaats eindigde, bleek de hoogste nieuweling te zijn. De King Kong organisatie liet later een rectificatie in een aantal zines plaatsen. Ook over de precieze uitslag ontstond enige onduidelijkheid. Hieronder staat de uitslag zoals bekend gemaakt door de organisatie. Bij nadere telling van de punten had het verhaal Rivieren en regen, de zon en de zee van Paul van Leeuwenkamp een derde plaats moeten bezette waardoor alle overige verhalen één plaats naar beneden opschoven. Er verscheen in 1992 geen bundel uit handen van de King Kong Award. Wel bracht Mike Jansen in 1993 los van de organisatie de bundel King Kong verhalen 1991/1992 uit met een aantal verhalen van de deelnemers.
UITSLAG KING KONG AWARD 1992
1
Retrometheus
Paul Harland & Mike Jansen
2
De grote leugen
Paul van Leeuwenkamp
3
De balans van jager en prooi
Jaap Boekestein
4
Bijna volmaakt
Nico Stikker
5
Onder de bomen
Geeske M. Kruseman
Rivieren en regen, de zon en de zee
Paul van Leeuwenkamp
6
Het Vierde Rijk
Paul Harland & Mike Jansen
7
Weekdieren
Marco Knauff
8
Vrouwe Fortuna lacht slechts eenmaal
Dirk Bontes
9
De oorlogen der mensheid – Het ontluiken van de vlinder
Jaap Boekestein
10
Jagersbloed
Ron Ploeg
11
Living in the Fast Lane
Aldo Bleeker
Renée en de kabouterkoning
Willem van Wordragen
13
Hoezo ‘prikkelbaar’?
Ricardo W.J. Verschut
14
De Enveeërde
Thomas Cool & Edgar Foley
15
In de nacht
Reinier de Vlaam
16
Het gistdrank onderzettertje
schrijverscollectief3
17
Mijmeringen aan de voet van een roltrap
Reinier de Vlaam
18
Uit zicht
Paul van Norren
19
Milkiestraat
Paul van Norren
20
Boven het gras, onder het gras
Ernst J.S. Onrust
21
Laatste Zonsondergang
Joost Gresnigt & Patrick G. Kreling
Het einde?
De King Kong Award verkeerde in de crisis. Na twee jaren nogal rommelige organisatie, werd in 1993 door Jo Thomas, Johan-Martijn Flaton en Theo Hanau een nieuwe poging gedaan de wedstrijd te organiseren. Door te weinig promotie waren er echter zo weinig inzendingen dat werd besloten de wedstrijd niet door te laten gaan.
Het zag er somber in voor de wedstrijd.
In 1994 dook de student Jaap Boekestein op die al enkele malen had meegedaan. Hij nam de wedstrijd over, pleegde promotie en formeerde een jury die bestond uit Annemarie van Ewyck, Mike Jansen, Nico Veenkamp, Paul Harland en Roelof Goudriaan. De organisatie ontving 78 verhalen van 54 auteurs. De Rob Vooren-aanmoedingsprijs (de prijs voor de beste nieuweling) ging naar iemand die op de derde plaats is geëindigd, Vincent Hoberg.
Dankzij uitgeverij Babel Publications werds een oude traditie in ere hersteld: de landelijke publikatie van het winnende King Kong Award vehaal. Nico Stikker en ook andere verhalen verschenen in de bundel Tweede Ragnarok.
UITSLAG KING KONG AWARD 1994
1
Nico Stikker
Als de goden het voor het zeggen hadden…
2
Peter Cuijpers
Sandrijn, Sandrijn…
3
Vincent Hoberg
Gevallen Magiërs, of hoe John Vender toch nog inspiratie kreeg
4
Jan J.B. Kuipers
Abreds kwekeling
5
Tony de Haan
Wat gij niet wilt…
6
R.P. Simons
Mangool
7
Paul van
Leeuwenkamp
Sonja en de dode boom
8
Alvin Reniers
Schaduwzee
9
Jan van Aken
De Ogen van Sjon Djabel
9
Romano van den Berg
De overwinning
11
Tom Scheelings
Straatvechters
12
Marco Knauff
Caretta caretta
13
Jan van Aken
Het Kraken van de Werkelijkheid
14
T. Rijswijk
De Tol
15
Frank Roger
De stad van de dansende lichtjes – Een verslag van het jaarlijks festival van de moderne kunst
16
Alvin Reniers
Vee-Er Bis
17
Dirk Bontes
Darwins wetten in vacuum verpakt
17
Martijn Kregting
Groeistuipen
19
Eddy C. Bertin
Als ik doodga voor ik wakker word
20
Marianne Mol
Ankou
21
E. van Katwijk
Het getal der tichelstenen
22
Gerrit Jan Schouten
Sanctie 308 sub B
23
Aldo Bleeker
Het zwaard van de geest
24
Martijn Rijsdijk
De prijs van schoonheid
25
Gerda Burger-
Verdoold
Levensechte namaak
26
Paul Muler
Edwins enkele reis
27
Petter Motte
Aan de overzijde
28
Gerrit Jan Schouten
Agastir Paradise
29
R.H.P. Dijkman
Dulkes
De zon, de maan en de tovenaar
30
Gosse Visser
Het ondefinieerbare lijden van de mensheid
31
T. Rijswijk
De metrotrein
31
Martijn Rijsdijk
De spiegels
33
Gerda Burger-
Verdoold
De ingreep
34
Lesley Adriaansz
De reis van uw leven
35
M. Blommaert
Zieleheer
36
Thessa van ‘t Hoen
A place of Islands
37
Marco Knauff
Terras met uizicht op de hemel
38
Erik Brus
De steden, de diepte
39
Ronald Verheyez
De Marathonloper
40
Jan Vijver
Kloonjagers
41
Ronald Verheyez
De Ouderavond
41
Betty Spanjaard
Zusjes
43
Ernst J.S. Onrust
In de ban van de ringen
44
Lesley Adriaansz
De ware naam van Satan
45
Auke Hulst
Min of meer menselijk
46
Jan Vijver
Avontuur in het toverbos
47
Gertrude Kunze
De spin
48
Gosse Visser
Het Heelal Voorbij…
49
Astrid Berkhout
Gerechtigheid
50
Paul Goethals
Hondsdagen
51
Gilbert de Wilde
Kaminaga
52
Brigitte Loermans
Je bent een rund als met UFO’s stunt
53
José Valkenburg
Sofie
54
Betty Spanjaard
Exit
55
Martha Manarini
Louter een Kwestie van een Slecht Geheugen
56
Frans Boshoff
Contract
57
Frank Desmadryl
Een fontein van bloed
58
José Valkenburg
Gonnie
59
August Leunis
Een heer en een slaaf
60
Martha Manarini
De Droom van een Vreemde
61
Paul van Norren
Het Hemelbed
62
Auke Hulst
Nieuwe sterren
63
Frank Desmadryl
Het terugzien
64
Louis Mutter
Rock Planet
65
Louis Mutter
Planeet Edraa met De Spiegel van Dog
66
Marja Kroot-Bossink
De cirkel van tijd
67
Gilbert Temmerman
De herkansing
68
Paul van Norren
As Long As it Last
69
F.J. Mink
Als liefde wis en waarachtig door de maag gaat
70
Gilbert Temmerman
De uitvaart
71
Gert van Duijn
O, o die oortjes toch
72
F.J. Mink
Tot vlees zult gij wederkeren
73
Frans Boshoff
Eiwitten
74
Gert van Duijn
Mechanische Wandelbenen
75
Paul Kreetz
Vergist u zicht niet?
76
Renee Bouws
Candy
77
Paul Kreetz
Bridgen
78
Renee Bouws
Zombies
Gesterkt door succes en overmoed organiseerde Jaap Boekestein in 1995 opnieuw de King Kong Award. In totaal kwamen 65 deelnemende verhalen binnen die werden beoordeeld door een jury die bestond uit: Annemarie van Ewyck, Henk Janssen, Hildo Biersma, Mike Jansen, René van Rossenberg en Roelof Goudriaan. Een aantal verhalen werd gepubliceerd in de bundel Derde Ragnarok. De Award werd uitgereikt op 18 november op de Cozy-Con te Scheveningen.
UITSLAG KING KONG AWARD 1995
1
Onkruid en stenen
Paul Harland & Vincent Hoberg
2
Over de Musa, heen en terug
Jan J.B. Kuipers
3
Een souvenier uit Tweesprong
Paul van Leeuwenkamp
4
Vergeven en vergeten
Martijn Kregting
5
Bobs beer Barrels
Dirk Bontes
6
De voorbereiding, de jacht, de vangst en de maaltijd
Nico Stikker
7
Bingo!
Peter Cuijpers
8
Volger
Henri Achten
9
Must be my lucky day
Paul van Norren
10
Tijdsporen
Gosse Visser
11
Chadwicks Transit
Alvin Reniers
12
De portrettengalerij
Nel Penders
12
De catalogus der gebroken dromen
Frank Roger
14
Kees
José Valkenburg
15
Zwarte Gat N.V.
Martijn Kregting
16
Kolonie
Lody Verbeek
17
Malaria
R.E. Vermunt
18
Ljaschka’s Tocht
Marjolein van Ruler
19
Spreekverbod
Anton de Joode
20
Soldaat
Henri Achten
21
Woestijnbranding
Gosse Visser
22
Araneüs
Teun Rijsdijk
23
Gorbak, de Kleine Gnoom
Stef Helsen
24
Jonas, de groenteman
Gerrit van Leeuwen
25
Ontluiken
Alvin Reniers
26
Misgenoegen
Guido den Broeder
27
Het water en het heelal
Erik J.D. van Vliet
27
Patricia’s Grote Liefde
R.E. Vermunt
29
Het laatste bulletin
Edu Schultz
30
Ketels lappen
Willem Dirk van Gemen
31
De quiz
Atte Dijkema
32
De redding van de wereld
John Burger
33
Het biologisch versnelde zaadje
Paul van Norren
34
Deo Volente
Edu Schultz
35
Saarinen
Ronald Verheyen
36
Barbara
E.L. van Calcar
37
Embouchure Utopie
Luc Peters
38
Het interview
Martine van de Heijden
39
Geestdrift
Tino de Valk
40
De Goblin
Ronald Verheyen
41
Boer wordt held
Danny De Scheemaecker
42
Mist
John Burger
43
Op vreemde bodem
Anton de Joode
44
Het Bewijs
J.F.M. Beersma
45
E.S.P.: De Zwarte Dood
Theo Barkel
46
De verlossing van Jacob Meeldauw
H. Rubingh
47
De Zeis
Patrick De Witte
48
De Keuze
Justin van Lopik
49
De conus van kracht
Thomas Dresscher
50
Haardvuur
Willem Dirk van Gemen
51
Waar zijn mijn voeten?
Gerrit van Leeuwen
51
Buiten Leven
Erik Brus
53
Niet om weer te openen
H. Rubingh
54
Werkelijkheid en fictie, een onontwarbaar kluwen
Sven Quartier
55
De Dood, meester der misleiding
Sven Quartier
56
Glad IJs
Marco Knauff
57
De wonderlamp
Ernst J.S. Onrust
58
De Nachtzuster
Leo Jansen
59
Exponentum: De Maagd Lemuria
Theo Barkel
60
IJs
Leo Jansen
61
Te gek om los te lopen
Ria van Amelsvoort
62
Darwin & Asimov, een tragedie van menselijke impulsen
Han Ko Bicknese
63
Geheime Diensten
Ubbo-Derk Hakholt
64
O, computervrouw
Paul Kreetz
65
Kosmo
Paul Kreetz
Naamsverandering
En toen was er geen King Kong Award meer. Tenminste…
“Wat begon als een grap, groeide uit tot een volwaardige (en de enige) Nederlandstalige verhalenwedstrijd voor de drie fantastische genres: science fiction, fantasy en horror. De laatste paar jaar hebben bewezen dat er voldoende belangstelling bestaat voor zo’n verhalenwedstrijd. Het is tijd om met de King Kong Award te stoppen.
Stoppen? Ja, om een nieuwe start te maken.
De King Kong Award is als grap begonnen, en draagt in zijn naam die grap altijd mee. Binnen het fanwereldje, dat circuit van verstokte, ruimhartige, goedmoedige en soms waanzinnig zeurende fans4, is deze naam geen probleem. Als liefhebbers van fantastische literatuur weten de meesten ook genoeg te relativeren. Buiten het (kleine) fanwereldje levert een naam als King Kong Award rijzende wenkbrauwen, hoongelach en gegiechel op (Tja!).
De huidige organisatie van de King Kong Award, Jaap Boekestein, wordt zelfs na zoveel jaren nog geplaagd door zendingsdrang. Hij ziet de Toekomst voor zich. Een Betere Toekomst. Een Toekomst Waar Ieder Persoon Ongeacht Ras, Overtuiging, Sekse En Zonder Gevaar Van Vervolging Kan Deelnemen Aan Een Schrijfwedstrijd Voor Fantastische Verhalen.
Jaap Boekestein is er van overtuigd dat er in het algemene literaire circuit honderden auteurs in spe zijn die hunkeren hun schrijfsels in te sturen naar een serieuze wedstrijd voor fantastische verhalen. En daarmee kans te maken op minimaal ƒ 1.000,- aan prijzen.
In 1996 verschijnt de opvolger van de King Kong Award, de Millennium Prijs5. In de statuten van de Millennium Prijs valt onder andere het volgende te lezen: ‘…De Millennium Prijs is bedoeld om op serieuze en niet-commerciële wijze het Nederlandstalige schrijftalent op het gebied van de fantastische genres (science fiction, fantasy en horror) te bevorderen. Dit doet zij door de organisatie van een verhalenwedstijd waar de jury de anonieme verhalen objectief beoordeelt. De bevindingen van de juryleden worden gepubliceerd in een juryrapport….’
In de praktijk betekent dat er voor de oud-deelnemers van de King Kong Award niet veel zal veranderen. Nog steeds zijn er goede prijzen en strenge juryleden. En de organisatie blijft ook grotendeels hetzelfde.
De Millennium Prijs valt onder de hoede van het Nederlands Contactcentrum voor Science Fiction, maar is bedoeld voor alle fans in Nederland en Vlaanderen. Je hoeft geen lid te zijn van een organisatie, je hoeft niet eens veel science fiction of fantasy of horror te lezen. Iedereen die de behoefte voelt kan meedoen.
Een afscheid en een nieuw begin. De grote Aap stapt op de elvenschepen van de Grijze Havens, vliegt zijn onbekende lot tegemoet in een sterrenschip of wordt verzwolgen door de poorten van de hel. Het zij zo. Gegroet grote Aap.
Niemand weet wat de toekomst zal brengen, maar ongetwijfeld zullen het interessante tijden zijn.”
(Jaap Boekestein, juryrapport King Kong Award 1995)
In 1996 wist Jaap Boekestein een recordaantal van 115 verhalen binnen te krijgen, die werden beoordeeld door de juryleden Henk Gijzen, Jannelies Smit, Mike Jansen, Nico Stikker en als levenslang jurylid: Paul Harland. De uitreiking vond plaats op 16 november op de conventie Con-Fetti te Scheveningen. Het winnende verhaal van Dirk Bontes en diverse andere verhalen zou verschijnen in de bundel Vierde Ragnarok van Babel Publications.
De Paul Harland Aanmoedingsprijs voor beste nieuweling ging naar de Vlaming Mark J. Ruyffelaert.
UITSLAG MILLENNIUM PRIJS 1996
1
“Pssst!”
Dirk Bontes
2
De waan van Belakaan
Jan J.B. Kuipers
3
Nocturne
Mark J. Ruyffelaert
4
De Boolbek
Frank van Dongen
5
Hypothetisch Gesproken
Martijn Kregting
6
Dit is uw leven
Vincent van der Linden
7
Plasmadromen
Paul van Leeuwenkamp
8
A’Shalar 3091 – Breekpunt
Alvin Reniers
8
De duistere hoeken waar de nieuwe winden waaien
Frank Roger
10
Regendruppels
Eluid Gonzalez
11
Rechtdoor
Eluid Gonzalez
12
Spaanse Furie
Jay Hill
13
Paul of de keukennette
Gosse Visser
14
Vriendschap voor het leven… en daarna!
Charles Korver
14
Noodroep
Martijn Kregting
16
Misschien wordt ‘t morgen beter… maar ‘t wordt toch nooit goed!
Tom Scheelings
17
De suggestie, de ondergang
Martijn Rijsdijk
18
Manna
Gosse Visser
19
Zwaartekrachtput
Henri Achten
20
Mintnopjes – the story: Baarn de Godenzoon
Milla v.d. Have
21
Sam
Rick Vermunt
21
Een Max Mast avontuur ‘Toxic Taste’
Rob Tuinstra
23
Laatste rustplaats
Marco Knauff
24
HamSter!
Jan P. Meijers
25
Donderdagneigingen
Corrie Meijaard
26
Perfect voor elkaar
Jaap Gestman Geradts
27
De Heksenkring
Teun Rijsdijk
28
De hemel op een schilderij
T.R. Langerak
29
Obolers Droom
Alvin Reniers
30
Experiment in eenzaamheid
Theo A. van der Put
30
Afschuwelijke Schoonheid
Douwe Halbesma
32
Ledig Erf (of de kunst van het fietsonderhoud)
Peter Overduin
33
De Toren van het zwijgen
Martijn Benders
33
Zomer is dansen
A. van der Meulen
35
Malve van Gir
W.J. Maryson
36
Eva’s Verhaal
Marcel Orie
37
Prinses van Alban
A. van der Meulen
38
Pepetuum Mobile
Rob Boudestein
39
Zuiderzee-verhaal
Leo Jansen
40
De achtste dag
Ineke van Stempvoort
40
De automatiek voor de mensheid
Theo A. Klootwijk
42
Uit de wintertijd van het koninkrijk
Francois Verbeiren
43
De verwijdering
Wim Menheer
44
Mijn liefde voor Aranda
Cees uit den Boogaart
44
Hervorming
Nico Voskamp
46
Zuster Magdalena
J. Stegeman – Loekemeijer
47
Pavor Nocturnus
Rick Vermunt
48
Waar gehakt wordt…
Joost Beersma
48
Het Geheim van Kraso!
Sven Stringer
48
Sporen van intentie
Paul Kuyer
51
Priesters en Ondoden
Erik J.D. van Vliet
R.A.C. van der Wetering
52
De Wereld der Znatsjenië
David van der Hamers
53
De Primeur
Joost Beersma
54
De Limbus bewaarder
Eric van Hoof
55
Het gouden gewei
Robin Kerkhof
56
Als de hyena weg is, blaft de hond
Roland Bergeys
57
Twee Sterren
Harmen van der Wal
58
De vloek
Marguérite Lansdorf
58
Transformatorhuisje
Henri Achten
59
Spiegel
Arjen van Mierlo
59
De Gang
Huub van Dijk
62
De oproep
Teun Rijsdijk
63
De Dood van een Zwarte Schim
Robert J. Blom
64
De Ommekleer
Cees uit den Boogaart
65
De File
Tom Noldus
66
Voorlopers
Roland Bergeys
67
Exit Love
Berjan Mangerink
68
De verdwijning
Ernest Westerhout
69
Doodsbrief
Leo Jansen
70
Virus
R. Raven
71
Ongemerkt
Iris du Toit
72
Dana
R. Raven
73
De stad aan het meer
August Leunis
74
Het marktplein
Titia Benheme
75
De Vijf Elementen
Rutger Lovers
76
De detaillist
Willem Eppink
77
Mission ‘Marleen’
Jaap Gestman Geradts
78
“Roxy”
Rob Fokkink
78
Dogs from Space
Nico Voskamp
80
Ik die ‘het daar beneden’ ben
Stals Ewald
81
Recycling
Douwe Halbesma
82
Frustratie
Iris du Toit
83
De spiegel
J. Stegeman – Loekemeijer
84
De wederopstanding
Robin Kerkhof
85
Bizarre ontmoeting
Willem Eppink
86
Vogelvrij
Thomas Dresscher
87
Een stem als geen ander
Mohamed Boukiour
88
De stille kracht van het buitenleven
Connie Harkema
89
Cathérine, Of het verhaal van een volkerenmoord
David van der Hamers
90
Blauwe Olifanten
Michel van Pelt
90
Water en vuur
Jolanda Touw
92
De vlucht
Jan van der Pol
93
Reïncarnatie Recreatie
Peter L. Overduin
94
Ouder
R.C.A. Kruize
95
Gewogen… en te licht bevonden!
Truus van Woerden
96
Het geestenproces van Posen
Hans Devroe
97
De wandeling
Ursula Heimeshoff
98
Land der Fantasieën
Roland van der Knaap
98
De berocalyps
Jan van der Pol
100
Briefmens
Hans Devroe
101
De laatste sessie
Stella van Bergen
102
Wat is waarheid?
Franqine Geerars
103
Darfen en rookbommen
Jos Kooiman
104
Sterren
Stella van Bergen
105
Beestjes
Ernst Onrust
106
De Wonderbeer
Ernst Onrust
107
De boel
Bonny Burcht
108
Thekisme
Bob Dekker
109
Het ruimtewezen en ik
Truus van Woerden
109
De Johannisnacht
Ursula Heimeshoff
111
De Ruil
Ann Goderie
112
Een ladder tot de hemel
Karel J.A. ter Voorde
113
De Fluim
Tom Noldus
114
De President
anoniem
115
Dokter Droom
anoniem
Revolutionair thema
De Organisatie voor de Millennium Prijs 1997 berustte nog steeds in handen van Jaap Boekestein. Dat jaren dongen 43 verhalen van 38 auteurs mee naar de eerste prijs. De jury bestond uit de vorige winnaar Dirk Bontes, Jannelies Smit, Paul Harland en Roelof Goudriaan. Het jurylid Rienk Tychon kon helaas zijn beoordeling niet op tijd inleveren en moest afhaken.
Voor het eerst in de wedstrijd werd en thema verplicht gesteld: ‘revolutie’, om de deelnemende verhalen eventueel in een themabundels van Babel Publications uit te kunnen brengen. Dit leverde een aantal aardige verhalen op, maar na 1997 werd toch tot de conclusie gekomen dat een thema toch niet echt geschikt was voor de Millennium Prijs daarvoor.
De uitreiking vond plaats op 15 november op de 2e Cozy-Con, wederom in Scheveningen.
UITSLAG MILLENNIUM PRIJS 1997
1
Latijnse koortsen
Jan J.B. Kuipers
2
De aartsvaders
Bart van Geldrop
4
Autoriteitsprobleem
Gerben Hellinga jr.
3
Lied van wijsheid en waanzin
Paul Evenblij
5
Kavel 611
Nico Stikker
6
Jacht op de engel
Gideon Wille
7
Boodschapper
Martijn Kregting
8
L’aeshi
Charles Korver
9
Valkens lot
Sophia Drenth
10
Lisa
Henri Achten
11
Het heilig vuur
Maria Ros
12
Jonas
Henri Achten
13
Chaostransformatie
Jaap Gestman Geradts
14
Prettig gezelschap
Marco Knauff
15
De vloek van de kleivrouw
Lars Pothast
16
Breek de cirkel
Anne-Clarie Verham
17
Vuist in fluwelen handschoen
J.W. van den Heuvel
18
9 dagen
Peter Kaptein
19
Terugval
Lars Pothast
20
Wiegendood
Wim Menheer
De gedachte
Esther Schippers
22
Meesters
Maargen Bergman
23
De goden van Berbolath
Cecile Hendriks
24
De herkenning
Myriam Coppens
25
Zwemmen in oppervlaktewater
Marco Knauff
26
Metamorfose
T.P. Langerak
27
Het dwaalspoor
Myriam Coppens
28
Virtueel de baas
Paul van Leeuwenkamp
Nu even niet
Gosse Visser
30
Missie
John Janssen
31
Het zinloze vechten voor verbetering
Kristel Flikweert
32
De jongens van de melkfabriek
Peter Overduin
33
Achter de wolken schijnt de zon
Rick Vermunt
34
Kloon in opstand
Peter Bot
35
Een interview
Frank Roger
36
Meneer Rodenbach
Rob Boudestein
37
Controle
Diana v.d. Pluym
38
Gas
Lettie Verburg
39
Angela en de revolutie
Wim Burkunk
40
The investigation
Bruno van de Casteele
41
De boodschap van ZX25
Bruno van de Casteele
42
Tijden veranderen
Ronald van der Knaap
43
Solidair
Géry De Keyser
Na de King Kong Award en de Millennium Prijs enige jaren te hebben georganiseerd, wilde Jaap Boekestein even een pauze hebben. Een nieuwe organisator werd gezocht en gevonden in de persoon van Dirk Bontes, die al meerdere malen had deelgenomen aan de wedstrijd en zelfs de eerste prijs in de wacht had gesleept.
Dirk Bontes verzamelde een jury die bestond uit Arnold le Fèbre, Gerard Suurmeijer, Jan van ‘t Ent, Jan J.B. Kuipers, Jannelies Smit en Paul Harland. De uitreiking vond plaats op 21 november, op Boz-Con in Bergen op Zoom.
UITSLAG MILLENNIUM PRIJS 1998
1
Stuivertje Wisselen
Henri Achten
2
De hoeder van het water
Richard Meijer
3
Een Plaats voor de Nacht
Marcel Orie
4
Jupitervlieg
Henri Achten
5
Paradox in Petra
Jay Hill
6
In de schaduw van de werkelijkheid
Martijn Kregting
7
Mahonieval
Fréderique Waanders
8
Een bloem in de Duisternis
Joris Ooms
9
De Rode Rivier
Anne-Claire Verham
10
De Psychologie van Imaginaire Fysica; oftewel hoe ik de relativiteit van universele wetten ontdekte.
Lody Verbeek
11
Het Signatuur van Alba
Sophia Drenth
12
Herhaling van zetten
Charles Korver
13
Toeschouwers
Marco Knauff
14
Enkele reis Venus
Mirjam Gielen
15
De Laatste Mogelijkheid
H.J. van Haarlem
16
Noodweer
Fréderique Waanders
17
Alvarenna, mijn lief
Tessel Bauduin
18
De verleiding van Colombine
Sophia Drenth
18
Liever de lucht in
Vincent van Moppes
Nico Janssen
20
De uitgewisten
Onno Peerlings
21
Verdwijnding
Jay Hill
21
E-mail
Jan G.M. Jans
23
Verdedigingswapen
E. Lange
24
Pappa
M.H. Bartels
25
Ontmoetingen
Mirjam Sprenger
26
Hartenbrander
Diana van der Pluijm
27
Duivelsadem
Jan G.M. Jans
28
Camarilla Silla
Marc Suiskens
28
Gehuil in de Vroonlanden
Desirée F. Th. Schouten
30
Het Begin is het einde, Het Einde is het begin!
Sandra van Bennekom
31
Karel de Reuvers Wraak van een dode
Jaap Boekestein
32
De oplossing
Peter den Hartog
33
Angels belong in heaven
Laura M. Lengers
34
De Egyptebuurt
Nico Voskamp
35
Innemend Schilderij
Janka Steinfelder
36
File
Nancy Strijkers
36
Met andere ogen
Geert J. van Rhee
38
De zwarte kelk
Richard Meijer
39
Concert
Linda Dielemans
40
Puppylove
Rick Vermunt
41
De man op de rotsen
Saskia Rossi
42
Bijgeloof
Ann Joris
43
Vergiffenis
Karlien van Houtte
44
De Wandelaars
Marieke van der Cruijsen
45
Onderhuids
Lucas van den Berg
46
De Minstreel
Marieke van der Cruijsen
47
Saterdag
G. Geurts
48
De bewerkte mens
Hanne de Ridder
48
Terug naar de natuur
Anoeska Buijze
50
Biomechanica
Martijn Rijsdijk
51
De tatoeage
Sandra Veenstra
52
Een wereld van verschil
Mirjam Sprenger
52
I.N.I.S.
Marguérite A. Lansdorf
54
De supermarkt
M.R. van Helden
54
1
Jan Th. M. Koesen
56
Het labyrint
Mirjam Jonk
57
Alle remmen los
Peter Overduin
58
Slangeogen
Martijn (G?) Lindeboom
59
De vergulde kip
Rick Hoogzaad
60
Voor eeuwig
Eisso Post
61
Arcadië
Peter den Hartog
62
Een nacht in Kew Gardens
Marcel Robin Roeleveld
62
Bernard Brahman’s laatste verhaal
Marc Suiskens
64
Cortini en de nimf
Marcel Robin Roeleveld
65
De vloek van de archeoloog
Auke Pols
66
De prins van het licht
Mirjam Jonk
67
Als je denkt dat je weet wie je bent
Robin Langerak
67
SEBASTIAHN
Derek Lomax
67
Bange Beesten
Jaap Boekestein
70
Oorlogsheld
Klaas Wassenaar
71
Droogdok
Peter van der Wal
71
The End
Anoeska Buijze
73
Parallel
F. de Vocht
74
Einde van een Keizerrijk
Ronald Schuurhuizen
75
Verloren in de tijd
Smeers-Ross Jos
75
Ergens op een slagveld tijdens één of andere oorlog
Tijl Antonissen
75
2047 Anno Domini
Christiaan B. van Veen
78
Huid
Nick Vording
79
De Zaak op de hoek : fantasie
Paul Pelzer
80
De laatste eenhoorn
G. Geurts
80
Samenspel ?
B.D. Sasabone
82
De Mensenkorf
Ien J. van Vondel-de Roodt
83
Een planeet te ver… een planeet te ver… een planeet…
Maria A. Rietveld
84
De roep van de coyote
Karin Doornik
85
De laatste dag
Esther F. Sarneel
85
Maar de Aarde is oneindig ver, o Tijdloze …
Simon Dekker
85
Eindige Cirkel
Diana van der Pluijm
85
Vreselijke wraak
Eisso Post
89
Niets is wat het lijkt
Wilma L. Kock-van Zwietering
90
Sint Juttemis
Gijs Ambrosius
91
Madness
Tessel Bauduin
91
Cirkels
Karina Baggermans
93
Kindergeluk
R.W. van der Aa
94
Het jongetje en het slakkehuis
Peter Hilgen
95
Een wandeling langs het strand
Nancy Strijkers
96
Jack
P. de Vries
97
Planeet Calmitan, Zon Tris, 4de en laatste helft
Steve Eerdekens
98
Het Nimirium
Paul Kreetz
99
Van een andere Planeet
Dieter Devriendt
100
De backslash
Nathalie Swinkels
100
De moordenaar
Karlien van Houtte
102
Alien
Ieke Eilander
102
Doden spreken, blinden zien
Dieter Devriendt
104
In de put
Hilly Olthuizen
105
Belevenissen van een etalagepop
Hilly Olthuizen
106
Het onwezenlijke
Ester Krutzen
107
SECTOR XII
Jan Bontje
108
Het op één na kortste science-fictionverhaal
Philippe De Norre
Met veel verve organiseerde Dirk Bontes ook de Millennium Prijs 1999. Als juryleden wist hij te strikken; Henri Achten, Jaap Boekestein, Jannelies Smit en Paul Harland. De Paul Harland Aanmoedingsprijs voor beste nieuweling werd gewonnen door Cor R. Oosting. De uitreiking vond plaats op de 3e Cozy-Con, 20 november 1999 te Scheveningen.
Voor het eerst (maar niet voor het laatst) bezette een vrouwelijke auteur de eerste plaats.
UITSLAG MILLENNIUM PRIJS 1999
1
Een vleugje eeuwigheid
Sophia Drenth
2
Documenten betreffende een onderzoek naar hekserij in de Heerlijkheid Valmaar
Mirjam Gielen
3
Het hart van de hersenvreter
Sophia Drenth
4
Grammon
Cor R. Oosting
5
Werelden in Werelden
Diana vd Pluym
6
Het is maar een fiets
Auke Pols
7
Voor het slapen gaan
Erik Lange
8
Technotronic
Alexis S. van Erp
9
Sultan van Ezrahan
Anne-Claire Verham
10
Vlees
Martijn Kregting
11
In roulatie
Erik Lange
12
De Agenda van de Admiraal
Dimitri Bontenakel
13
Verhaal van een reiziger
Martijn Adelmund
13
Memento Mori
Onno J.A. Peerlings
15
Spiegel van de ziel
Laureen H. de Bres-Wulffraat
16
De seriemoordenaar
Joris Ooms
16
Zie het veld
Anton de Joode
18
Gevaarlijke berm
Miriam Nooi
19
Dans der Seizoenen
Diana vd Pluym
20
Vijfenvijftig elegante stappen
Wim Stolk
20
Zoektocht in de ruimte
Bert Schwenke
22
De Sleutel der Stromen
Mirjam Gielen
23
De Hemelse Madonna (of… Het lot der Mensheid)
Jef Willemsen
24
In een Stad Zonder Lijden
Thomas Gladwin
24
Ik volg je als een schaduw
Laureen H. de Bres-Wulffraat
26
De draden van het web
Nicole Zwager
27
Doodzonde
Vincent van Moppes
28
Neuzen in andermans tassen
J.L.A. Mathijsen
29
Het komen en gaan der dingen
Janneke Leber
30
Zeeduivel
David Geritz
31
Beestjes
Miriam Nooi
31
Wraak
Onno J.A. Peerlings
33
Alleen en verlaten.
Wout J. Jut
34
Gelukzaligheid
Wim Stolk
35
Een beter antwoord
Peter .J.W. den Hertog
36
Glimlach van de vrouwen op straat
David Geritz
37
Schaakmat
Martijn Kregting
38
Manitoe
Douwe Halbesma
39
De Triomf van de onzekerheid
J.L.A. Mathijsen
40
Evolutie
Thomas Gladwin
41
Droomkristal
Mijntje van Paridon
41
Scoutingkamp ’98: Het echte verhaal…
Bart de Bruin
41
Ongelijke strijd
A. Onderdelinden
44
Yeti
C.A. Klabbers-Ouwens
45
Terug naar het leven. (Haal het leven terug)!
A. Onderdelinden
46
De Woedels
Charlotte van der Werf
47
Bionendracht
F.E. Oosterbroek
47
De nevel en de leegte
F.E. Oosterbroek
Voor derde maal berustte de organisatie van de Millennium Prijs in handen van Dirk Bontes. Hij formeerde een jury die bestond uit: Diane van der Pluijm, Henri Achten, Jaap Boekestein, Paul Harland, Sophia Drenth en Wim Stolk. Chris Bagra won de Paul Harland Aanmoedingsprijs. De uitreiking vonds plaats op 18 november op ConTreaty te Maastricht.
UITSLAG MILLENNIUM PRIJS 2000
1
TDA
Anne-Claire Verham
2
Pygmalisch dansen in een schijnsel van limoen
Jan J.B. Kuipers
2
De Luidman
Chris W. Braga
4
Het Mysterie van Ranogo
Anne-Claire Verham
5
Het rad der gerechtigheid
Mirjam Gielen
6
Nieuw bloed
Martijn Kregting
7
De Heer van het IJs
Onno Peerlings
8
De gouden jaren
Marco Knauff
9
Dodelijke spelletjes op Moonflags
(Django) J.L.A. Mathijsen
10
Bewegende Bergen
Cor R. Oosting
11
Evergreen
C. Trujillo-Piriz
12
Hemeltergend “Deus ex Machina”
Frank G. de Vocht
13
Het Afscheid
Chris W. Braga
14
Verboden toegang
Auke Pols
15
To be or not to Bob
Cintha Harjadi
16
De dromentrommel
Marco Knauff
17
Beatrijs
Harmen Goris
18
Oculus 2010
N. Voskamp
19
Een wens, een ziel, een leven
Rob Groenhof
20
Het Teken
Carl M.H. Driessen
21
Tegenlicht
Carl M.H. Driessen
22
Het beeld
Rob Groenhof
22
Het spook van nu
Onno Peerlings
24
De Regenboogjager
Sandra Krens
25
Wat er met jou gebeurde
C. Trujillo-Piriz
26
Voetstappen
J.im J. Keulemans
27
Eén
Erik J. Lange
28
De Chocolademaker.
N. Voskamp
29
De Kelder
J.im J. Keulemans
30
De motorzaagman
Stephen Vroom
31
Driedelig SF verhaal over een genetisch gemanipuleerde jongen die in Delft woont
Waldo D. Doerga
32
De Bruiloft
Esther Vermaas
33
Het glas
Stephen Vroom
Het Triumvaat komt tot leven
Ook bij Dirk Bontes begon na een aantal jaren organisatie enige vermoeidheid op te treden. Samen met Paul Harland en Jaap Boekestein werd overleg gepleegd, en tot een oplossing gekomen. De organisatie van de verhalenwedstrijd zou tussen deze drie personen gaan rouleren, zodat organisatoren ook de kans kregen om met de wedstrijd mee te doen en pogen ook eens te winnen (alleen Jaap Boekestein had last van die ambitie, de andere organisatoren hadden hun glimmend gepoetste trofeeën al in de kast staan). Paul Harland nam de organisatie van de Millennium Prijs 2001 te hand. Voor de jury wist hij dit jaar te strikken: Anne-Claire Verham, Hendrik-Jan Cassée, Nico Stikker, Wim Stolk en Harry Petersen. Zelf schreef Paul Harland ook commentaren op alle verhalen, De door hem toegekende punten bleven echter buiten beschouwing omdat hij als organisator de echte naam van de deelnemers kende.
De uitreiking vond plaats op CozyCon 4, 24 november in de jeugdherberg van Den Haag.
Voor het eerst werd het juryrapport en alle deelnemende verhalen op één na, op cd-rom uitgebracht. Deze cd-rom was beschikbaar voor de deelnemers, juryleden, organisatie en de diverse sponsors (net als in het verleden de papieren versies van de juryrapporten).
UITSLAG MILLENNIUM PRIJS 2001
1
Gödel Slam
Paul Evenblij
2
Silveirleindab
Dirk Bontes
3
Zuster en Zwaard
Chris Braga
4
De Kinderen van Yapanasco
Mirjam Gielen
5
Waarheid en Suiker
Chris Braga
6
Traagheid
Albert Huberts
7
Connectie Den Haag
Jaap Boekestein
De Lijdensweg van een Selkie
Rob Groenhof
9
Ontsnapping uit Zwolle
Auke Pols
10
Metamorfosen
Mark Ruyffelaert
11
Kille Vooruitzichten
Mike Jansen
12
Rebellie der Bellenblazers
Jaap Boekestein
13
Wattman en de Mantel der Onzichtbaarheid
Dirk Bontes
14
Rollen van Leven, Kreet uit het Hart
Paul van Leeuwenkamp
15
Einde van een Tijdperk
Marco Knauff
16
Beestenbinder
Diana van der Pluijm
17
De Watermaagd
Harmen Goris
18
Hedera Armageddon
Onno Peerlings
19
Beeldenstorm
Ronald Schuurhuizen
20
Waratah
Annemieke van de Westelaken
21
Een Viking in het Land van Manito
Cor Oosting
22
Privacy
Marco Knauff
23
Alles onder Controle
Miriam Nooi
24
De Verkoop
Annemieke van de Westelaken
25
Achtergelaten Toekomst
Tony de Haan
26
Duisternis, Duisternis, verzwelg mij
Frank Roger de Cuyper
27
Gestolen Waardigheid
Gaby Twilhaar
28
Lansing
Dirk Weber
29
Het Verhaal van Arinka
Lucinde Bongers
30
.De Legende van Lombioso
Peter Kuijpers
31
Genetica
Albert Huberts
32
Werkelijk ontsnapt
Marcel Ozymantra
33
Terug naar de Apen
D.E. Huisman jr.
Een oude bekende
In 2001 was het volgende lid van het triumvaat weer aan de beurt: Jaap Boekestein. De jury bestond uit Paul Evenblij, Paul Harland, Jürgen Snoeren, Mechteld Jansen, Liesbeth Bliek en Mirjam Gielen.
De Millennium Prijs 2002 werd uitgereikt op 23 november op ConSaint in Zandvoort aan Zee.
Jaap volgende Pauls voorbeeld van vorig jaar om zelf ook commentaar te leveren op de inzendingen (zonder zijn punten in de eindbeoordeling mee te laten tellen). Tevens kwam er een cd-rom met het jruyrapport en diverse van de deelnemende verhalen uit.
UITSLAG MILLENNIUM PRIJS 2002
1
De brief in het maanstof
Dirk Bontes
2
Cellblock Zero
Peter Kaptein
3
Er zit iets in de grond…
Robert Tetteroo
4
Naar de rand van de wereld
Marco Knauff
4
De Wereld in Pastel
Jurgen Appelo
6
Verzoekjes
Sarah de Waard
6
Ego
Henry van Haarlem
8
Zijn lot in zijn handen
Auke Pols
9
Het pad van de draak
Christien Boomsma
10
Het menselijk perspectief
Sarah de Waard
11
Eden 9
Onno Peerlings
12
Poort
Albert Huberts
13
Vuurvogel
Ben Buitendijk
14
De Tiran van Dargus
Olga Ponjee
15
De Lotsbestemming
Hugo Brouwer
16
De nieuwe werkelijkheid
Marco Knauff
17
Ouderdag
Paul van Leeuwenkamp
17
Eksters
Bart Vlasblom
19
De Zaak Bla-Urghiox
Richard Verbrugge
19
De Leergang van Brakkedras
Mike Jansen
21
De erfdochter
Harmen Goris
22
De plantman
Kees Willem Beex
23
De verkoop
Peter Motte
24
De Poort
Jacqueline Potter
24
Jeuk
Marina van Alphen
26
Gesprek aan de ingang van een kloof
Erik Nuyts
27
Omegalfa
Frank Roger
28
De Hollandse religie
Dirk Bontes
29
Verkiezingsdag
Marcel Ozymantra
30
De Oude Magie
Anita Klijnsma
31
Eclips
Yvonne Visser
32
De profeten van Captode
Liane Pagie
33
Splinter fantasie, bloedende werkelijkheid
Erik Raeven
34
Het Verhaal van een Moordenaar
Christoph Segers
34
Uit liefde voor de maan
Hildegard Van Hove
36
De Traan van Gabriz
Chris Braga
37
Het Spoor
Ron Puyn
38
Simpelweg wraak
Diana van der Pluijm
39
Dood Geboren
Olaf Nijssen
40
Samantha
Ron Puyn
41
Hoop doet leven
Marjolijn Fortuin
42
De eeuwigheid is voorbestemd
Haico Taekema
42
Hondenleven
Tim van ‘t Hul
44
Een nieuw leven
Bianca Mastenbroek
45
Het Masker van de Ziel
Bianca Mastenbroek
46
Inkt als bloed, waan als werkelijkheid
Erik Raeven
47
De vrouw van de krijgerkoning
Inge Schuiten
48
In het zicht van de haven
Peter Lodewijks
48
Op Tijd
Diana van der Pluijm
50
Cinderlingen
Petra Groenendijk
50
De laatste waarheid
Anton Amir
52
Spiegelwereld
Maguérite Lansdorf
53
De strijd rond de berenholen
Erik Nuyts
53
De wet die Asimov niet voorzien had
Inge Schuiten
53
De Jager
Olaf Nijssen
56
Jerry’s eerste missie
Petra Groenendijk
56
Noodweer
Noud Willemse
58
Oorsprong
Ghita Jaques
58
Twee is teveel
Paul F. Kerkum
58
Duistere lente
Véronique Cromar
61
Al is de leugen nog zo snel
Maike Salet
62
Een goede ruil
Paul F. Kerkum
63
Tweekind
Maite Eikelenboom
64
Het huis op Clare Island
Peter van der Wal
65
De Santoriaanse Kronieken
Alex de Jong
66
Aquor en Ignis
J. Jansen
66
De donor
Jan Visser
68
Donkere Tijden
Gerard van der Helm
68
De kunstliefhebbers
Peter Motte
70
Een presentje van je welste
Arbo Kerkhofs
71
Bij-namaals
Johan van Doorn
72
De reünie
Peter Lodewijks
72
Rode destinatie
Alvin Reniers
72
De Atalanen
Patrick Bequé
75
Misrekening
Annemieke van de Westelaken
76
Elotus Maccander
Peggy den Engelsen
77
Het pretpark
Esther Vermaas
78
De constitutie van Nomos
Jean-Paul Colin
79
M-theorie
Aad Hulscher
80
De kus van de demon
Hein Schuiten
81
De Zevende Heer
Annemieke van de Westelaken
82
Wraakvoltooiïng
H.H. v. Wingerden
83
Kruispunt
S.M.L. Senden
84
Geit
Victor Lawant
85
Thuis
Lucas Vastenhout
86
Een geval van ruimtelijk denken
Marjolijn Fortuin
87
Paradijs
Hein Schuiten
88
De wilde jacht
Annet Aarts
89
De warme bries
Kees de Kramer
90
Handjes tekort
Kees de Kramer
91
2028
Marrianne Kooiman
92
De inktvraatzuchtigen
Marrianne Kooiman
93
Laatste Acte
Johan van Doorn
94
Sterretje
Jaap Schoo
95
De Wedstrijd
Hein Jansen
96
Afrekening!
Hein Jansen
97
1280
Gèry De Keyser
1Pseudoniem van Sonia Tyberghen.
2Pseudoniem van Bruna-redacteur Vincent van der Linden.
3Dit verhaal kwam tot stand op de door Peter Kaptein georganiseerde schrijversworkshop van 3 tot en met 8 augustus 1992. Het gistdrank onderzettertje werd door alle aanwezige auteurs (Dimitri Grinwis, Mike Jansen, Peter Kaptein, Paul van Leeuwenkamp, Ruud van de Kruisweg en Michael del Pino) opgesteld met zoveel mogelijk stijlfouten. In de verwachting laatste te eindigen in de King Kong Award werd ‘Het gistdrank onderzettertje’ onder het pseudoniem van Swami Cefahl opgestuurd. Deze verwachting kwam niet uit. Eén van de juryleden plaatste het zelfs op een derde plaats.
4Dit is de persoonlijke mening van de auteur van dit stuk. De organisatie van de King Kong Award en andere awards wenst zich hiervan te distansiëren.
5Met dank aan Theo Arts, die deze naam verzon, en de Algemene Vergadering van het NCSF die de naam enigszins aanpaste en goedkeurde.